Lounais-Häme

Ukko-Pekalla on yhä vetovoimaa

Höyryveturi Ukko-Pekka vaunuineen innosti Humppilan asemalle keskiviikkona iltapäivästä kolmattakymmentä henkeä, lapsia ja aikuisia. Osa hyppäsi matkustajavaunuihin kohti Loimaata ja osa tyytyi ihastelemaan Suomen suurinta ja nopeinta höyryveturia laiturilta.

-On se hieno, myönsi humppilalainen 7-vuotias Alina Heikkilä, joka oli pikkusiskonsa Henrikan, 5, ja isänsä kanssa tullut katsomaan junaa.

-Täytyi tulla likoille näyttämään historiaa, naurahti isä Henri Heikkilä.

-Uusi juttu tämä oli kyllä minullekin, ensimmäistä kertaa Ukko-Pekan näin.

-Tällä kertaa ei vielä päästy lähtemään mukaan. Täytyy sitten seuraavalla kerralla.

Heikkilöille kappeeraiteisen höyryjunat ovat sitäkin tutumpia.

Porilainen ja Humppilan mökkiläinen Teemu Alfors osti menopaluun Loimaalle 8-vuotiaan poikansa Veetin ja tämän kaverin Matias Kuusmanin kanssa. Ukko-Pekan vierailu osui sopivasti mökkireissun yhteyteen.

Humppilalainen Reijo Luhtanen oli viemässä höyryjunalle kolmea lastenlastaan. Hän itse muisteli matkanneensa joskus aiemmin Ukko-Pekalla.

Ukko-Pekka oli lähtenyt aamusta tukikohdastaan Kouvolasta ja ajanut Lahden kautta Turenkiin, Hämeenlinnaan ja Toijalaan, josta matka jatkui Humppilan kautta Loimaalle ja Turkuun.

Ukko-Pekka eli raskas pikajunaveturi Hr1 oli Suomen rautateiden suurin ja voimakkain henkilöliikenteen höyryveturi. Nykyisin käyttökunnossa on kaksi Ukko-Pekka Hr1 -veturia, joita rakennettiin kaikkiaan 22 kappaletta Lokomon ja Tampellan konepajoilla vuosina 1937–1957.

Ajokuntoiset ovat Humppilassa vieraillut Höyryveturimatkat 1009 oy:n omistama Ukko-Pekka numero 1009, joka edustaa toisen maailmansodan jälkeistä pula-ajan veturituotantoa, ja VR:n omistama numero 1021 vuodelta 1957.

Suurin nopeus Ukko-Pekalla on 110 kilometriä tunnissa. Työkunnossa 155-tonnisesta veturista irtoaa 1591 hevosvoimaa.

Höyryveturimatkat järjestää paitsi kaikille avoimia yleisöajoja myös tilausjunia. Lipputulot ovat höyryjunayhtiön ainoa tulonlähde.

Junaa pidetään kunnossa ja liikennöidään talkoovoimin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic