Lounais-Häme

Ukrainalaisohjaaja Sentsov keskeytti yli 140 päivää kestäneen syömälakkonsa

Moskova
05.10.2018, 11:33

Ulkomaat

Venäjällä vangittu ukrainalaisohjaaja Oleg Sentsov on keskeyttänyt syömälakkonsa, kertoo venäläismedia. Sentsov kieltäytyi ruuasta yli 140 päivän ajan.
Venäjän vankeinhoitolaitoksen johtaja vahvisti asian uutistoimisto Interfaxille ja muille tiedotusvälineille.
– Moskovan parhaat ravitsemusasiantuntijat ovat kehittäneet hänelle ruokavalion, joka auttaa häntä palaamaan kiinteisiin ruokiin, johtaja Valeri Maksimenko sanoi.
Hän kertoi uutistoimisto Tassille, että Sentsov oli jättänyt vankilaviranomaisille lausunnon, jossa tämä sanoi olevansa valmis syömään jälleen.
– Lääkärimme ja asiantuntijamme onnistuivat vakuuttamaan hänet. Hän on valinnut elämän, Maksimenkon uutisoitiin sanoneen.
Uutistoimisto AFP ei ole tavoittanut Sentsovin asianajajaa Dmitri Dinzeä tai viranomaisia kommentoimaan asiaa.

Vankilaan 20 vuodeksi

42-vuotias Sentsov aloitti syömälakon toukokuussa ennen Venäjän isännöimiä jalkapallon MM-kisoja. Hän vaati syömälakolla kaikkia Venäjällä olevia ukrainalaisia poliittisia vankeja vapautettavaksi.
Sentsov tuomittiin vankilaan 20 vuodeksi polttoiskun suunnittelusta Venäjä-mielisen puolueen toimistoon Krimillä sen jälkeen, kun Venäjä otti haltuunsa Krimin niemimaan vuonna 2014.
Sentsovin serkku Natalia Kaplan kertoi elokuun alkupuolella, että Sentsov uskoi kuolevansa pian.
– Kirjeessään hän kirjoitti minulle, että meidän ei tulisi enää kertoa hänelle, että vapaus koittaisi. Hän ei usko siihen enää, Kaplan sanoi.
Kaplanin mukaan Sentsovin sydämenlyönnit olivat heikentyneet ja hän kärsi sydänkivuista
Sentsoville annettiin vettä ja tiputuslaitteella lisäravinteita.

Pompeo vaati Venäjää vapauttamaan poliittiset vangit

Sentsovin syömälakko sai kesän aikana laajalti julkisuutta.
Elokuussa Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vaati Venäjää vapauttamaan Sentsovin ja muut ukrainalaiset poliittiset vangit.
Hieman aiemmin tshekkiläiset elokuvaohjaajat kertoivat aloittavansa kiertävän syömälakon tukeakseen Sentsovia.
Ranskalainen sanomalehti Le Monde puolestaan julkaisi vetoomuksen, jossa vaadittiin Sentsovin vapauttamista. Vetoomuksessa sanottiin, että Sentsov voi kuolla minä hetkenä hyvänsä. Vetoomuksen allekirjoittivat kymmenet kulttuurialan vaikuttajat.
Sentsovin puolesta ovat vedonneet myös monet kansainvälisesti tunnetut elokuvantekijät, kuten Pedro Almodovar ja Johnny Depp.
Venäjä on kieltäytynyt armahtamasta Sentsovia. Venäjän hallinnon mukaan Sentsovin täytyy pyytää armahdusta presidentti Vladimir Putinilta, mutta ohjaaja on kieltäytynyt tekemästä niin.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti