Lounais-Häme

Ukrainalaisohjaaja Sentsovin kerrottiin keskeyttäneen yli 140 päivää kestäneen syömälakkonsa

Moskova
05.10.2018, 14:04

Ulkomaat

Ukrainalaisohjaaja Oleg Sentsovin on kerrottu lopettaneen 140 päivää kestäneen syömälakkonsa.
42-vuotias Sentsov aloitti ruuasta kieltäytymisen toukokuussa ennen Venäjän isännöimiä jalkapallon MM-kisoja. Hän vaati syömälakolla kaikkia Venäjällä olevia ukrainalaisia poliittisia vankeja vapautettavaksi.
Syömälakon keskeytymisestä uutisoivat venäläisviestimet. Venäjän vankeinhoitolaitoksen johtaja Valeri Maksimenko kertoi uutistoimisto Tassille Sentsovin jättäneen vankilaviranomaisille lausunnon, jossa tämä sanoi olevansa valmis syömään jälleen.
– Lääkärimme ja asiantuntijamme onnistuivat vakuuttamaan hänet. Hän on valinnut elämän, Maksimenkon uutisoitiin sanoneen.
Sentsovin serkku Natalia Kaplan kertoi noin kaksi kuukautta sitten, että Sentsov uskoi kuolevansa pian.
– Kirjeessään hän kirjoitti minulle, että meidän ei tulisi enää kertoa hänelle, että vapaus koittaisi. Hän ei usko siihen enää, Kaplan sanoi.
Sentsov tuomittiin vankilaan 20 vuodeksi polttoiskun suunnittelusta Venäjä-mielisen puolueen toimistoon Krimillä sen jälkeen, kun Venäjä otti haltuunsa Krimin niemimaan vuonna 2014.

Pompeo vaati vapauttamista

Sentsovin syömälakko sai kesän aikana laajalti julkisuutta.
Elokuussa Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vaati Venäjää vapauttamaan Sentsovin ja muut ukrainalaiset poliittiset vangit.
Hieman aiemmin tshekkiläiset elokuvaohjaajat kertoivat aloittavansa kiertävän syömälakon tukeakseen Sentsovia.
Ranskalainen sanomalehti Le Monde puolestaan julkaisi vetoomuksen, jossa vaadittiin ohjaajan vapauttamista. Vetoomuksessa sanottiin, että Sentsov voi kuolla minä hetkenä hyvänsä. Vetoomuksen allekirjoittivat kymmenet kulttuurialan vaikuttajat.
Sentsovin puolesta ovat vedonneet myös monet kansainvälisesti tunnetut elokuvantekijät, kuten Pedro Almodovar ja Johnny Depp.
Venäjä on kieltäytynyt armahtamasta Sentsovia. Venäjän hallinnon mukaan Sentsovin täytyy pyytää armahdusta presidentti Vladimir Putinilta, mutta ohjaaja on kieltäytynyt tekemästä niin.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic