Ukrainan laivasto sanoo Venäjän tulittaneen sen aluksia Krimin edustalla - Ukrainan johdolla hätäkokous

Kiova
25.11.2018, 22:25

Ulkomaat

Ukrainan laivasto sanoi sunnuntai-iltana Venäjän alusten tulittaneen sen aluksia Krimin niemimaan rannikon edustalla, kertoi uutistoimisto AFP.
Laivaston edustajan mukaan yksi ihminen haavoittui tulituksessa.
Venäjän ja Ukrainan välit kiristyivät sunnuntaina Mustallamerellä syntyneen kiistan takia. Erimielisyydet puhkesivat, kun Ukraina sanoi Venäjän rajavartioston aluksen kolhineen ukrainalaista hinaajaa Mustallamerellä. Hinaaja oli yksi kolmesta ukrainalaisaluksesta, jotka olivat matkalla Mustanmeren rannalla sijaitsevasta Odessasta Asovanmeren rantakaupunkiin Mariupoliin.
Ukrainan mukaan kyse oli ”avoimen aggressiivisesta toiminnasta”.
Ukraina sanoi kertoneensa etukäteen Venäjälle laivojensa reitin, jonka se joutuu tekemään alusten siirtyessä Asovanmerelle.
Venäjän mukaan Ukrainan alukset olivat Venäjän vesialueella. Lisäksi Venäjä syytti ukrainalaisia ”provosoivasta toiminnasta”.
Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti kertoi, että alueelle on lähetetty Suhoi-25-hävittäjiä partiotehtäviin.

Ukrainan presidentti pitää hätäkokouksen armeijan johdon kanssa

Ukrainan laivasto sanoo venäläisten vallanneen Krimin rannikon edustalla kolme ukrainalaisalusta. Kahden ukrainalaismatruusin sanotaan loukkaantuneen.
Ukrainan mukaan Venäjän erikoisjoukot valtasivat kaksi tykkivenettä ja hinaajan takaa-ajon jälkeen, kertoo BBC.
Ukrainan presidentti Petro Poroshenko pitää hätäkokouksen armeijan johdon kanssa Krimin niemimaan edustan jännittyneen tilanteen takia, kertoo uutistoimisto AP.
Hätäkokouksesta kerrottiin sen jälkeen, kun Ukrainan laivasto sanoi Venäjän alusten avanneen tulen Ukrainan aluksia vastaan Krimin niemimaan edustalla.

Laivat jumissa Kertshinsalmen edessä

Myöhemmin sunnuntaina Ukraina kertoi, että sen alukset ovat jääneet jumiin Kertshinsalmeen eivätkä ne päässeet Mustaltamereltä Asovanmerelle. Venäjä oli nimittäin sulkenut salmen suurella rahtilaivalla.
– Laivat ovat yhä paikoillaan Kertshinsalmen edessä. Liikennöinti on estetty, sanoi Ukrainan laivaston tiedottaja AFP:lle sunnuntai-iltana.
Krimin niemimaan liittäminen Venäjään keväällä 2014 muutti Asovanmeren tilannetta perusteellisesti. Entisestään se kärjistyi reilu puoli vuotta sitten, kun Venäjän rakentama silta Kertshinsalmen yli valmistui ja Venäjä ryhtyi järjestelmällisesti tarkastamaan Asovanmerelle saapuvia ja sieltä lähteviä laivoja.
Krimin johtaja Sergei Aksjonov kirjoitti Facebookissa olevansa varma, että länsi hallitsee Ukrainan hallintoa ja on ”tämän provokaation takana”.
Ukraina on kasvattanut laivastonsa alusten ja rajavartiopartioiden määrää Asovanmerellä, minne kuljetaan Krimin ja Venäjän välissä olevan Kertshinsalmen läpi.

https://www.bbc.com/news/world-europe-46338671
https://www.apnews.com/2faf065be3d941369fce0cdfe25f823e

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic