Ulkomailla kuolee joka vuosi satoja suomalaisia - Suomen poliisi antaa apua uhrien tunnistamisessa, mutta toimivalta päättyy Suomen rajoihin

Helsinki
25.11.2018, 14:47

Ulkomaat

Kun suomalainen kuolee ulkomailla, tekee Suomen keskusrikospoliisi KRP yhteistyötä aina Suomen ulkoministeriön sekä mahdollisesti myös ulkomaan viranomaisen kanssa. Päätutkintavastuu on maalla, jossa suomalainen on kuollut.
Perjantaina Zimbabwessa tapahtuneessa lento-onnettomuudessa kuoli viisi ihmistä, joista neljä oli suomalaisia.
Kuolleiden joukossa olivat Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää, 52, ja UPM Biorefining -liiketoiminnan johtaja Heikki Vappula, 51. Turmassa kuoli myös kaksi muuta suomalaismiestä. Toinen heistä oli STT:n tietojen mukaan 53-vuotias it-alan yrityksen toimitusjohtaja ja toinen 50-vuotias asianajotoimiston asianajaja ja osakas.
KRP ei ota kantaa yksittäisiin tapauksiin, mutta KRP:n rikoskomisario Kimmo Huhta-aho avaa viranomaisprosessia yleisellä tasolla. Huhta-aho kertoo, että kun suomalainen kuolee ulkomailla, paikalliset viranomaiset hoitavat tutkinnan ja pyytävät tarvittaessa suomalaisviranomaisilta apua. KRP saa ensitiedon suomalaisen kuolemasta tyypillisesti ulkoministeriöltä ja joissain tapauksissa suoraan ulkomaan viranomaiselta.
KRP:n rooli on auttaa mahdollisesti tulevissa tutkintaan liittyvissä pyynnöissä. Tyypillisesti ulkomaan viranomaiselta saadaan pyyntöjä, jotka liittyvät esimerkiksi uhrien tunnistamiseen.
– Jos esimerkiksi henkilöllisyyden selvittämisessä on vaikeuksia, niin meiltä on saatettu kysyä dna-vertailunäytettä, sormenjälkeä tai esimerkiksi valokuvaa. Mutta nykyään uhrin tunnistaminen tapahtuu käytännössä dna:n avulla, Huhta-aho sanoo.

Yli 500 suomalaista kuolee ulkomailla vuosittain

Ulkoministeriön tietoon tulee vuosittain yli 500 suomalaista, jotka ovat kuolleet ulkomailla. Huhta-ahon mukaan valtaosassa tapauksista kuollut henkilö joko tiedetään ja tunnetaan kuolinmaassa, henkilöllä on ollut seuraa tai olosuhteet ylipäätään ovat sellaiset, että tunnistaminen onnistuu ilman ongelmia. Huhta-aho huomauttaa, että jokainen kuolintapaus ulkomailla on kuitenkin yksilöllinen ja jokainen hoidetaan tapauskohtaisesti.
– Osassa tapauksista mennään paikalle, etenkin isoissa tapauksissa, joissa on useampi uhri. Tulee mieleen esimerkiksi Malagan bussiturma tai tsunami.
Espanjan Malagassa tapahtuneessa bussiturmassa kuoli vuonna 2008 yhdeksän suomalaista, ja vuoden 2004 tapaninpäivänä iskeneessä tsunamissa henkensä menetti 179 suomalaista.
Suomalaista poliisia kiinnostavat muun muassa kuolemansyy ja uhrin henkilöllisyys, kun Suomeen tuodaan vainaja ulkomailta.
– Jos näitä ei ole selvitetty Suomen standardien mukaan, poliisi jatkaa työn loppuun. Paikalle voimme mennä vain siinä tapauksessa, että maasta pyydetään apua. Jos menemme paikalle, meidän täytyy hoitaa kaikki ulkomaan viranomaisen kautta. Meillä ei ole toimivaltaa ulkomailla, se pitää muistaa, Huhta-aho selvittää.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic