Lounais-Häme

Ulkoministeri Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 100-60 - Soini: Selvä äänestystulos ja suuri luottamuksen osoitus

Helsinki
21.09.2018, 17:10

Kotimaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 100-60. Tyhjää äänesti 18 edustajaa, poissa oli 21. Äänestyksen taustalla olivat Soinin aborttikannanotot.
Epäluottamusta Soinille olivat esittäneet oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP, jotka ovat olleet tyytymättömiä Soinin aborttikannanottoihin. Epäluottamusesityksen tekijöiden mielestä Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan.
Äänestystuloksessa oli epäselvyyttä, koska kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen painoi nappia virheellisesti. Eduskuntatiedotuksesta kerrotaan, että Vartiaisen jälkeenpäin ilmoittama jaa-ääni merkitään pöytäkirjaan, mutta alkuperäinen 100-60-äänestystulos pysyy.
SDP:n Sanna Marin ja vihreiden Emma Kari kertovat Twitterissä äänestäneensä ei, eli epäluottamusta, mutta ääni ei ollut kirjautunut oikein. Marinin ja Karin äänet kirjautuivat poissa-ääniksi.
– Tiedoksi, että olen ollut tänään eduskunnan täysi-istunnossa läsnä, äänestänyt EI eli ulkoministeri Soinille epäluottamusta, ja juuri saanut tietää, ettei ääneni tästä huolimatta ole rekisteröitynyt sähköisellä äänestyskoneella vastaanotetuksi. Selvitän asiaa, Marin tviittaa.
Myös Karin mukaan asiaa selvitetään.
– Nyt suututtaa. Olin paikalla äänestyksessä. Äänestin EI. Jostain syystä tätä ei kirjattu ylös. Asia nyt selvitetty. Äänestyspaneelini tarkistetaan ja asia korjataan pöytäkirjaan, Kari tviittaa.

Kokoomuksen Sirén, Pelkonen, Multala ja Toivakka poissa

Kolme kokoomuksen kansanedustajaa, Saara-Sofia Sirén, Jaana Pelkonen ja Lenita Toivakka olivat paikalla istunnossa. He eivät kuitenkaan osallistuneet äänestykseen, joten heille tuli poissaolomerkintä. Edustajat perustelivat toimintaansa sillä, että he eivät halunneet äänestää Soinin puolesta mutta eivät toisaalta halunneet olla kaatamassa hallitusta. Toivakka kirjoitti päätöksestään blogissaan.
– Myös minulla on omat periaatteeni ja arvoni. Niihin kuuluu erittäin vahvasti tasa-arvon ja naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaminen. Ja niitä aion puolustaa myös tänään.
– Olimme tilanteessa, että – teimme me niin tai näin – niin olisimme tehneet jonkun mielestä väärin. Ja nyt haluttiin tehdä sellainen ratkaisu, jossa voimme katsoa itseämme peiliin, Sirén perusteli protestointia.
Sirénin vieressä valtiosalissa seissyt Jaana Pelkonen painotti, että ministeri on ministeri kellon ympäri.
– Tukea ei annettu ministeri Soinille, mutta myöskään ei oltu kiikuttamassa hallituksen venettä, Pelkonen sanoi.
Myös Sirén painotti, ettei halunnut kaataa keskustan, kokoomuksen ja sinisten muodostamaa hallitusta.
Kokoomusjohtaja Petteri Orpon mukaan puolueen naiskansanedustajia painostettiin sosiaalisessa mediassa ennen Soini-äänestystä. Pääministeri Sipilä totesi painotuspuheisiin viitaten, ettei ainakaan hän ole painostanut ketään.
– En ole kuullut tuolta omasta (keskusta)ryhmästäni sellaista palautetta, että olisi painostettu. Yhtään sellaista viestiä ei ole minulle tullut, Sipilä jatkoi hetkeä myöhemmin.
Pöytäkirjatietojen mukaan kokoomusedustaja Sari Multala oli poissa istunnosta eduskuntatyöhön liittyvän tehtävän takia.
Poissa äänestyksestä olivat kokoomuskansanedustajien lisäksi muun muassa Tiina Elovaara (sin.), Jutta Urpilainen (sd.), Jani Toivola (vihr.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.).

Perussuomalaiset äänestivät tyhjää – ”emme halunneet osallistua show’hun”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä äänesti tyhjää. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) kuvaa luottamuskysymystä Soinin sirkukseksi ja show’ksi, johon perussuomalaiset eivät halunneet osallistua.
Meri perustelee perussuomalaisten tyhjää äänestämistä myös sillä, että asia kytkeytyy sananvapauteen ja omantunnonvapauteen. Meren mukaan Soinin näkemykset eivät tulleet kellekään yllätyksenä. Meri kysyy, kuka on seuraava uhri vastaavanlaisessa tilanteessa.
Perussuomalaisten lisäksi tyhjää äänesti Paavo Väyrynen.

https://twitter.com/MarinSanna/status/1043092003968430085
https://twitter.com/EmmaKari/status/1043091264109985794

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic