Ulkoministeriö odottaa vahvistusta tiedoille Zimbabwen lento-onnettomuudesta

Helsinki
24.11.2018, 08:49

Ulkomaat

Ulkoministeriön mukaan Zimbabwen lento-onnettomuudesta ei ole saatu uutta tietoa. Ulkoministeriön päivystyksestä kerrottiin STT:lle kahdeksan aikaan aamulla, ettei epäilyille suomalaisuhreista ole saatu vahvistusta.
Neljän suomalaisturistin pelätään kuolleen, kun pienkone syöksyi maahan vuoristoisella seudulla Masvingon maakunnassa eilen. Paikallisissa medioissa tiedot onnettomuudessa kuolleiden määristä ovat vaihdelleet. Esimerkiksi Heraldin mukaan onnettomuudessa olisi kuollut viisi ihmistä, joista kolme on suomalaisia ja kaksi zimbabwelaisia. Lehden mukaan onnettomuuspaikalta on löytynyt viidet henkilöpaperit, joista yhdet kuuluvat suomalaiselle.
Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Harri Kilpi kertoo, että he odottavat lisätietoja onnettomuudesta Zimbabwen viranomaisilta. Kilpi ei osaa sanoa, saadaanko onnettomuudesta tänään varmistettuja tietoja.
– Riippuu aivan täysin, että miten tutkinta etenee. Joskus päästään tunneilla, joskus kestää useita päiviä, Kilpi sanoo.

Onnettomuudesta tiedetään vielä vähän

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoi perjantaina, että kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen mukaan tutkinnasta vastaa tapahtumavaltio eli Zimbabwe. Jos kuolleiden joukossa on suomalaisia, Suomi luokitellaan osallisvaltioksi, jolloin sillä on oikeus saada Zimbabwen viranomaisilta tietoja onnettomuudesta.
Onnettomuuden syy ei myöskään ole vielä tiedossa, eikä konetyypistä ole varmuutta. Onnettomuuskone oli ensimmäisten mediatietojen mukaan Cessna 182 -mallinen, mutta myöhemmin kerrottiin, että kone olisikin Cessna 206, joka on kooltaan suurempi.
Otkesin Nurmen mukaan C182 on niin pieni, ettei kyytiin mahtuisi viittä ihmistä. Hänen mukaansa kyytiin mahtuisi lentäjän lisäksi korkeintaan kolme matkustajaa.
– En ota kantaa konetyyppiin, mutta jos konetyyppi on tuo, uhrien määrä ei ole 1+4, Nurmi sanoi perjantaina.
Nurmen mukaan Otkes, ulkoministeriö ja keskusrikospoliisi (KRP) selvittävät kaikki lento-onnettomuutta. Nurmen mukaan ensin on saatava varmuus, että kuolleiden joukossa todella on suomalaisia.
Suomen kunniakonsulin vaimo Sally Ward kertoi uutistoimisto AFP:lle eilen, että suomalaiset olivat metsästysturisteja.

https://www.herald.co.zw/plane-crash-kills-5-in-masvingo/

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic