Lounais-Häme

Ulkovalot ovat nyt keilamaisia - tässä vinkkejä pihavalaistukseen

Elohopeahöyrylamppujen poistuessa tilaa on ottanut ulkovalaistuksessa voimakkaasti ledvalo.

– Suhtautuminen lediin on aika kaksijakoista. Jotkut tykkäävät ledistä, toiset taas vanhoista halogeneista. Toisaalta ledvaloissa on valtavasti vaihtoehtoja, mikä saattaa hämmentää asiakasta. Valon määrää pystyy kuitenkin vaihtelemaan, ja monen asiakkaan valinnassa juuri valon teho painaa, Etelä-Suomen Sähköpalvelu oy:n tekninen myyjä Emma Vienonen kertoo.

Palloja ja keiloja

Jokaiselta maahantuojalta tulee syksyisin uusia valaisinmalleja.

– Malleja tulee ja menee. Jotkut niistä poistuvat jopa hyvinkin äkkiä, joistakin taas tulee uusia klassikoita, Emma Vienonen pohtii.

Ulkovalaistuksessa seinämalleista suosionsa pitävät aina vain pallovalaisimet ja etenkin perinteisissä taloissa vanhantyyliset lyhtymäiset valaisimet.

– Nyt uutuuksia ovat esimerkiksi seinävalaisimien sekä ylös että alas suuntautuva keilamainen valo, joka kulkee pitkin seinänviertä. Niitä ostetaan moderneihin taloihin, mutta myös puutaloihin, kun ulkoasua uudistetaan ja halutaan nykyaikaisempaa ilmettä. Valaisin itsessään on hyvin vaatimaton ja pieni, mutta se antaa pimeällä hienon valon.

Pylväsvalaisimet voivat olla useiden metrien korkuisia tai matalia pollareita, joita asennetaan useita kappaleita kulkuväylien varteen, takapihalle tai terassin tolppien päälle.

– Terasseilla käytetään myös kohdevalaisimia ja kristallikruunuakin. Nurmikolle voi laittaa pieniä valaisevia kiviä tai valaisimia, joiden päällä voi istua. Uusimpia ovat nyt roikkuvat ulkovalaisimet.

Some vaikuttaa

Emma Vienonen kertoo, että osalla asiakkaista on selkeä visio siitä, minkälaisen ulkovalaistuksen haluaa.

– Somemaailma vaikuttaa vahvasti. Valaisimia esitellään ensin Tukholman messuilla, ja suomalainen asiakas näkee niistä kuvia vaikkapa Instagramissa. Suomeen vain uusimmat valaisimetkin tulevat pienellä viiveellä, Vienonen toteaa.

Varsinkin isommissa kaupungeissa näkee rohkeita ulkovaloratkaisuja.

– Mutta on Forssassakin sellaisia ihmisiä, jotka uskaltavat erottua valaisimillaan. Vastaavasti näkyy myös oma tekeminen; jotkut asiakkaat hakevat vain lampunosia ja tekevät vanhoista valaisimistaan uudenlaisia.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic