Lounais-Häme Forssa

Ulvovat renkaat tuskastuttavat Forssassa – Iltaisin ja öisin äänet Tammelan suoralta ja Prisman parkkipaikalta häiritsevät

Lukijan aihe: Kumi palaa ja ajokit kiihtyvät. Ilmoitusten perusteella Hämeen poliisi osaisi kohdentaa ja ajoittaa valvontaa.
Kumia on todistettavasti poltettu Forssan Prisman parkkipaikalla. Poliisi muistuttaa, että turha ajelu on laissa kiellettyä ja kumia polttaessa voi syyllistyä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kumia on todistettavasti poltettu Forssan Prisman parkkipaikalla. Poliisi muistuttaa, että turha ajelu on laissa kiellettyä ja kumia polttaessa voi syyllistyä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Se alkaa siinä iltakahdeksan maissa ja jatkuu puolille öin, viikonloppuisin pidempäänkin.

Forssalaisnainen kertoo, että iltayön kiihdytysäänet ja renkaiden poltto ja luisuttelu Tammelan suoralla ja Prisman parkkipaikalla tuskastuttavat.

Ujeltavat äänet kantautuvat häiritsevästi eri puolille kaupunkia ainakin Kalliomäkeen, Raikonmäkeen ja Kuustoon.

Lue myös: Parkkipaikalla rellestäminen päättyi 17-vuotiaalla kuljettajalla tolppaan Forssassa

Nimettömänä pysyttelevä nainen haluaisi tietää mitä kaupunki, poliisi ja Osuuskauppa Hämeenmaa aikovat tehdä lähes jokailtaiselle kaahailulle ja sen äänille.

– Tätä on jatkunut jo pidempään, talvesta asti. Silloin pieni lapsemme vielä heräsi unestaan noihin ääniin, mutta nyt hän on jo tottunut.

Tilanne on poliisille tuttu

Poliisi on tietoinen etenkin Prisman ja Tapulikujan tilanteesta. Rikosylikonstaapeli Jari Suominen Hämeen poliisista toteaa, että ilmiö on tuttu.

– Viime aikoina myös kakkostie ja sen varalaskupaikka ovat olleet kiihdyttäjien suosiossa. Sieltä on saatu kiinni useita, myös alaikäisiä, epäiltyjä törkeästä liikenteenvaarantamisesta.

Ilmoituksia kaahareista ei ole poliisille viime aikoina tehty kaupunkialueelta ja Tammelan suoralta. Forssalaisnainen kertoo, että naapuri teki viimeksi ilmoituksen poliisille talvella.

– Silloin olisi pitänyt olla rekisterinumerot autoista, jotta poliisi olisi voinut tehdä jotain. Niitä minulla ei ole, joten en ole nytkään ilmoitusta tehnyt.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaahailu ja driftaus aiheuttavat vaaratilanteita.

Ilmoitus kannattaa tehdä

Rikosylikonstaapeli Suominen sanoo, että ilmoituksen voi toki tehdä ilman rekisterinumeroakin.

– Ilmoitusten perusteella poliisi voi kohdentaa valvontaa ongelmallisille alueille ja mennä paikalle joko tunnuksellisella tai tunnuksettomalla autolla. Ikävä kyllä monesti vain on niin, että partion ehtiessä paikalle, tilanne on jo ohi, Suominen toteaa.

Lomien vuoksi Osuuskauppa Hämeenmaan Prismasta ei löytynyt haastateltavaa kommentoimaan tilannetta. Forssan Lehti kirjoitti aiheesta myös talvella (20.12 2019). Silloin Prisma kertoi lisäävänsä kameravalvontaa.

Lue myös: Ajoneuvojen liu’uttaminen Prismalla huolestuttaa – Pahimmillaan seurauksena voi olla sakkoa ja ajokieltoa

Nuorten liikennekäyttäytyminen huolettaa

Ilmiö on valtakunnallinen. Poliisihallitus on kiinnittänyt huomiota nuorten piittaamattomuuteen liikenteessä tänä vuonna.

Poliisihallituksen tiedotteen mukaan kovien ylinopeuksien eli nopeusrajoitusten yli 50 kilometrin ylitysten määrät ovat lisääntyneet kuluvan vuoden aikana reippaasti. Erityisen huolestunut poliisi on nuorten miesten piittaamattomuudesta omasta ja muiden turvallisuudesta liikenteessä.

Viikoilla 12–21 poliisi kirjasi 1 395 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, joista suurin osa on nopeusrajoitusten rikkomisia. Vastaavasti viime vuonna samaan aikaan lukumäärä oli 924.

Miehiä epäillyistä oli 1 275 ja naisia 120. Epäiltyjen miesten joukossa ikäryhmät erityisesti 15–17 -vuotiaista 25–34 -vuotiaisiin ovat kasvaneet. FL

Tieliikennelaki

Tieliikennelain mukaan moottorikäyttöisen ajoneuvon moottorista tai muusta laitteesta ei saa aiheutua kohtuutonta melua, ilman pilaantumista tai muuta haittaa ajoneuvossa matkustavalle, muulle tienkäyttäjälle eikä ympäristölle.

54 §

Tarpeeton ja häiritsevä ajoneuvolla ajaminen on kielletty.

55 §

Moottorikäyttöisen ajoneuvon moottoria ei saa pitää käynnissä kahta minuuttia pidempään, jos ajoneuvo seisoo muusta syystä kuin pakollisen liikenne-esteen vuoksi. Poikkeuksia on esimerkiksi pakkaskaudelle ja työkoneille.

Rangaistukset

Kaahailuissa ja liirailuissa kyseessä on usein liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Törkeissä liikenneturvallisuuden vaarantamisissa tavanomaisin sanktio on sakko sekä lisäksi pitkä ajokielto. Päiväsakkoja määrätään yleensä keskimäärin noin 60.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic