Forssa

UN Womenin Lounais-Hämeen paikallistoimikunta kerää varoja maailman tytöille ja naisille

Un Womenin tasa-arvojärjestö opettaa naisia käyttämään biokaasua. Biokaasuliedellä ruoka valmistuu nopeammin ja puhtaammin kuin nuotiolla.
Un Womenin tasa-arvojärjestö opettaa naisia käyttämään biokaasua. Biokaasuliedellä ruoka valmistuu nopeammin ja puhtaammin kuin nuotiolla.

Suomen UN Women ry:n Lounais-Hämeen paikallistoimikunta järjestää lauantaina Forssassa lipaskeräyksen maailman tyttöjen ja naisten hyväksi.

UN Women on YK:n tasa-arvojärjestö, jonka tavoitteena on saavuttaa maailma, jossa naisilla ja miehillä on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet.

Järjestö auttaa naisia ja tyttöjä yli 90 maassa turvaamalla koulutusta, toimeentuloa ja turvallisuutta. Yksi tärkeistä teemoista on kestävän kehityksen edistäminen.

Tansaniassa Ngorongoron alueella rehevä savanni on muuttunut kuivaksi ja karuksi ilmastonmuutoksen takia.

Alueen väestö on elänyt karjanhoidolla, mutta kuivuuden takia toimeentulo on uhattuna. Puiden ja pensaiden polttaminen ruuanvalmistuksessa heikentää ympäristöä, ja tyttöjen on täytynyt tehdä pitkiä ja raskaita polttopuun hakumatkoja.

UN Women ja UNESCO auttavat Pohjois-Tansanian paikallista maaseudun naisten valtuustoa opettamaan tyttöjä ja nuoria naisia käyttämään biokaasua ja aurinkoenergiaa.

Vuodesta 2018 lähtien sadalle tytölle ja nuorelle naiselle on opetettu, miten biokaasua tuotetaan kompostijätteestä ja karjanlannasta, ja he ovat saaneet tietoa yrittäjyydestä.

Koulutusta saaneet opettavat eteenpäin biokaasun käyttöä ruuanlaitossa. Biokaasuliedellä ruoka valmistuu nopeammin ja puhtaammin kuin nuotiolla eikä epäterveellistä savua tai astioita likaavaa nokea synny.

UN Womenin yksi tämän vuoden teemoista on toivon innovaatiot.

African Girls Can Code -aloite kouluttaa Afrikassa tyttöjä digitaidoissa ja koodaamisessa.

Tyttöjen digileirien järjestämisen lisäksi kansallisiin opetussuunnitelmiin lisätään digitaitojen opettamista. Valistuskampanjoissa innostetaan tyttöjä opiskelemaan alaa ja nostetaan esille naisroolimalleja.

Suomen UN Womenin lipaskeräys Forssan K-Citymarketin käytävällä lauantaina 26.10. klo 10–14.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic