Lounais-Häme

Unicef-nuket syntyvät kierrätyksen hengessä lasten terveyden hyväksi – 85 nukkea odottaa kotia Somerolla

Käytettyjä ja kierrätettyjä kankaita ja tilkkuja, vanua, lankoja, tussit ja ompeluvälineitä. Someron Unicef-ryhmän ompelijoiden käsissä näistä tarpeista syntyi 85 persoonallista tyttö- ja poikanukkea, jotka ovat nyt näytteillä ja myynnissä kirjaston galleriassa.

-Toivottavasti mahdollisimman moni löytäisi uuden kodin, sillä nukkemyynnistä kertyvät rahat ohjataan rokotusohjelmiin ja muuhun lasten terveyttä, koulutusta ja suojelua edistävään työhön, kertoo ryhmän puheenjohtaja Ritva Gustafsson.

Ostaja voi noutaa varaamansa nuken itselleen 13. huhtikuuta klo 16–19 tai 14. huhtikuuta klo 11–14.

Somerolaiset ovat ahkeroineet nukkeja aikaisemminkin. Neljä vuotta sitten niitä tehtiin myyntiin noin 70 ja kahdeksan vuotta sitten noin 60.

Nukkien valmistamiseen menee yllättävän paljon aikaa, sillä ne tehdään huolellisesti. Myös asujen yksityiskohtiin tai hiuksiin käytetään aikaa.

-Yhden tekemiseen taitaisi mennä päivä, jos koko ajan tekisi, Pirkko Lähteenmäki ja Ritva Gustafsson arvelevat.

 

YK:n lastenjärjestön nimikkonukke on käsityönä tehty ja yksilöllinen, ja se edustaa tekijänsä valitsemaa kansallisuutta. Suomessa nuket tunnetaan nimillä Anna ja Toivo, vaikka kullekin nukelle tekijä valitsee oman persoonallisen nimen ja kotimaan. Kaikki nuket tehdään saman kaavan mukaan, mutta hiuksissa, kasvoissa ja asuissa tekijällä on vapaat kädet.

Nukkeidea hyväntekeväisyyden lähteensä syntyi Italiassa vuonna 1988. Suomessa nukkekampanja lähti käyntiin 2002.

Jokaisen nuken mukaan liitetään henkilökortti, jonka tekijä täyttää nuken henkilötiedoilla ja omilla yhteystiedoillaan. Henkilökortin mukana olevan postikortin uusi perhe voi lähettää nuken tekijälle, jotta tämä saisi tietää, että nukke on saanut kodin.

 

Suomalaisten tekemät Unicef-nuket ovat keränneet varoja vuosien varrella yli 800 000 euroa. Iso osa rahoista on käytetty nimenomaan rokotteisiin.

Joka vuosi yli kaksi miljoonaa lasta kuolee tauteihin jotka olisi voitu estää rokottamalla. Unicef on johtava rokotteiden toimittaja ja toimii yhteistyössä kehitysmaiden hallitusten kanssa rokotusohjelmien aikaansaamiseksi.

Työ tuottaa tulosta, sillä 20 vuoden aikana (1988–2008) esimerkiksi polio on vähentynyt 99 prosentilla ja vuosina 1999–2005 tuhkarokkoon kuolleiden lasten määrä on puolittunut. Unicef rokottaa lapsia myös sodan keskellä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti