Lounais-Häme

Upin Aaltola: Kimin ja Trumpin huippukokous alkoi positiivisissa merkeissä

Singapore
12.06.2018, 07:40

Ulkomaat

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin huippukokous Singaporessa alkoi aikalailla positiivisissa merkeissä.
– Selkeästi on liikahdusta tapahtumassa. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan ja miten tämä tapaaminen kokonaisuudessaan tulee menemään, Aaltola kommentoi varhain tiistaina Suomen aikaa.
Kim ja Trump kättelivät toisiaan ensimmäisen kerran Suomen aikaa aamuneljän aikoihin Capella-hotellilla Sentosan saarella. Tämän jälkeen johtajat puhuivat lyhyesti lehdistölle. Trump ennakoi tuolloin, että hänellä tulee jatkossa olemaan ”loistava suhde” Kimin kanssa. Presidentti myös sanoi uskovansa ”valtavaan menestykseen”.
– Tämä on minulle kunnia ja meillä tulee olemaan loistava suhde, minulla ei ole siitä epäilystäkään, Trump sanoi.
Kimin puolestaan tulkattiin sanoneen, että tapaamisen tiellä oli useita esteitä.
– Ylitimme ne kaikki ja nyt olemme täällä tänään, Kim sanoi.
Johtajat kättelivät vielä toistamiseen lehdistön edessä ennen kuin suuntasivat keskustelemaan kahdestaan seuranaan vain tulkkinsa. Kimillä oli lehdistön edessä hymy herkemmässä kuin Trumpilla, joka nosti peukun pystyyn Kimille toisen kättelyn jälkeen.

Kahdenkeskinen tapaaminen kesti alle tunnin

Kahdenkeskinen tapaaminen kesti alle tunnin, minkä jälkeen johtajat aloittivat laajemman tapaamisen, johon osallistui muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton. Toista tapaamista seurasi työskentelylounas.
Aaltolan arvion mukaan oli järkevää, että Kim ja Trump saivat huippukokouksen alussa tavata toisensa kahden kesken. Näin he pystyivät muodostaan jonkinlaisen käsityksen toisistaan, minkä jälkeen neuvotteluihin käytiin isommalla joukolla.
– Kokonaisuutena tältä (kokoukselta) ei varmaan voida odottaa kovin paljoa. Tämä on tietynlainen lähtölaukaus, Aaltola arvioi kokouksen antia.
Hänen mukaansa kokoukselta on kuitenkin luvassa ainakin hyviä mediakuvia ja näyttäviä julkilausumia, joita Aaltola arvioi molempien johtajien kokoukselta hakevan. Lisäksi luvassa voi olla odottamattomia käänteitä, kun ottaa huomioon, että kyseessä on Trumpin ja Kimin välinen tapaaminen, tutkija sanoo.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic