Lounais-Häme

Upin Aaltola: Välivaalien jälkeen luvassa on riitoja ja lehmänkauppoja

Washington
07.11.2018, 07:23

Ulkomaat

Yhdysvalloissa välivaalien tulosennusteissa näkyy vastareaktio presidentti Donald Trumpin ajalle, sanoo ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Hän ennakoi, että politiikan luonne muuttuu, jos demokraatit saavat enemmistön edustajainhuoneessa.
Enemmistö edustajainhuoneessa takaa demokraateille huomattavaa budjettivaltaa ja kyvyn aloittaa tutkintoja.
Yhdysvaltojen välivaaleissa demokraatit saavat CNN:n ja NBC:n ennusteiden mukaan käsiinsä vallan edustajainhuoneessa, kun taas republikaanit puolestaan säilyttävät vallan senaatissa.
Aiemmin Trumpin johdolla on voitu tehdä hyvin trumpilaista ja republikaanista sisä- ja ulkopolitiikkaa, tulosennusteiden perusteella näin ei Aaltolan mukaan enää voi tehdä.
Hänen mukaansa odotettavissa on riitoja, liittovaltion sulkemisia, lehmänkauppoja ja laajoja kompromisseja.
Toisaalta vuoden 2020 presidentinvaalit ovat jo nurkan takana.
– Kaikkien tähtäin alkaa olla niissä. Se ehkä tulee vähentämään riitelyä jossain määrin. Ei haluta näyttää, ettei osata hallita, Aaltola sanoo.
Tämän vuoden välivaaleissa äänestysvilkkaus nousee korkeaksi ja politiikka vaikuttaa kiinnostavan Yhdysvalloissa.
– Yksi Trumpin ajan piirre on se, että politiikkaan on tullut vaihtoehtoja ja äänestäjät kokevat, että heillä on enemmän vaikutusmahdollisuuksia.
– Vastareaktio Trumpiin taas stimuloi niitä, jotka eivät äänestäneet edellisissä presidentinvaaleissa. Silloin äänestysaktiivisuus jäi pienemmäksi kuin odotettiin, ja silloin nukkuneet lähtivät nyt liikkeelle, Aaltola sanoo.

Aktian pääekonomisti: Tuloslaskenta edennyt hyvin odotetusti

Yhdysvaltain kongressivaalien tuloslaskenta on edennyt toistaiseksi hyvin pitkälti odotusten mukaan, arvioi Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.
Ennusteiden mukaan näyttää todennäköiseltä, että demokraatit saavat enemmistön edustajainhuoneeseen ja republikaanit pitävät enemmistönsä senaatissa. Jos kyseinen vaalitulos toteutuu, se aiheuttaisi Schaumanin mukaan varmasti vain pieniä markkinaliikkeitä.
Sen sijaan markkinat voisivat pelästyä, jos demokraatit onnistuisivat ottamaan haltuunsa myös senaatin, sillä republikaanit ja presidentti Donald Trump ovat olleet hyvin yritysmyönteisiä.
Ensimmäisten arvioiden mukaan republikaanit ovat kuitenkin pärjänneet hyvin monissa osavaltioissa eikä demokraattien murskavoitosta ole mitään viitteitä.
– Historiallisesti jaettu kongressi on ollut markkinoille hyvä asia. Se olisi ehkä vähän vakaampi tilanne kuin tähän asti, Schauman arvioi.
– Republikaaneilla ja Trumpilla ei olisi yhtä paljon valtaa, olisi ehkä vähän enemmän vääntöä, mutta samalla se olisi pieni hidaste, että ei tapahdu sellaista, mitä ei pitäisi tapahtua.
Schaumanin mielestä toistaiseksi ei näytä siltä, että vaalituloksesta olisi tulossa epäluottamuslause Trumpille. Hän huomauttaa, että jonkinasteinen tyytymättömyys on tavallista presidenttikauden puolivälissä.
Ensimmäisten tulosten mukaan myös monet maltilliset republikaanit ovat pärjänneet vaaleissa.
– Huhujen mukaan Trump on tehnyt ihan valtavaa työtä ja saanut monet rivirepublikaanit innostumaan. Se on voinut johtaa siihen, että republikaaneille tulee enemmän ääniä kuin aikaisemmin.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti