Lounais-Häme

Upin Tiilikainen: Trumpin ja Putinin tapaaminen lienee lähinnä suurvaltasuhteiden tunnustelua

Helsinki
28.06.2018, 19:52

Ulkomaat

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien Helsingin-tapaaminen lienee lähinnä suurvaltasuhteiden ja henkilösuhteiden tunnustelua, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen STT:lle.
Tiilikainen ei usko, että merkittäviä sopimuksia tai avauksia syntyy. Hän lisää, että jos Donald Trump ja Vladimir Putin jotakin sopivat, sen toteutuminen jää myöhemmäksi ja molempien hallintojen valmisteltavaksi.
Tiilikainen sanoo pitävänsä hyvänä, että Trump ja Putin ovat avaamassa keskustelun, sillä riskialttiita poliittisia kysymyksiä on tällä hetkellä niin paljon.

Sipilä korostaa dialogin merkitystä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaaminen Helsingissä oli odotettu uutinen. Dialogi on erittäin tärkeää myös Suomen ja Euroopan turvallisuudelle, Sipilä sanoo Twitterissä.
Tapaamispaikka on myös osoitus Suomen politiikan johdonmukaisuudesta ja kyvystä järjestää korkean tason tapaamisia, hän kirjoittaa.
Ulkoministeri Timo Soini (sin.) katsoo, että Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaaminen Helsingissä on tunnustus Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle kokonaisuudessaan.
Tieto tapaamisesta on nostattanut myös kriittistä keskustelua siitä, onko Suomelle todella niin myönteinen asia isännöidä tapaamista. Esiin on nostettu muun muassa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin suhtautuminen Suomelle tärkeisiin kansainvälisiin järjestöihin ja monenkeskiseen yhteistyöhön.
Soini sanoo, että on osapuolten asia, mitä he keskenään sopivat ja millä tavalla he tulevat toimeen. Hänen arvionsa mukaan maailman tilanne on nyt niin vaikea, että keskustelu ylipäänsä on hyvästä.
– Suomen asemasta ei sinänsä ole mitään epäselvää. Suomi on länsimaa ja Euroopan unionin maa, ei mikään maa harmaalla vyöhykkeellä, Soini sanoi.

Putinin neuvonantaja: Helsinki on varsin sopiva tapaamispaikka

Helsinki on varsin sopiva tapaamispaikka Yhdysvaltain ja Venäjän presidenteille, sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja Juri Ushakov.
Useita tunteja kestävän tapaamisen aikana presidentit keskustelevat kahden kesken ja pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden, Ushakov kertoo uutistoimisto Tassin mukaan.
Ushakov myös ilmaisee olettavansa, että Putin ja Trump saattavat antaa tapaamisen jälkeen yhteisen lausunnon.
Hänen mukaansa lausunnossa ”saatetaan linjata osapuolten seuraavat askeleet kahdenvälisten suhteiden parantamiseksi”.
Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää hyvänä, että Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapaavat ensi kuussa. Vuoropuhelun käyminen on hänen mukaansa linjassa sotilasliiton lähestymistavan kanssa.
Naton lähestymistapa Venäjään on kaksiraiteinen. Stoltenbergin mukaan Nato pyrkii käymään maan kanssa vuoropuhelua, mutta samaan aikaan puolustuskykyä vahvistetaan.

https://twitter.com/juhasipila/status/1012342537082888192
http://tass.ru/politika/5332398

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic