Lounais-Häme

Urakkataksat eivät pysy kustannusten perässä

Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Ypäjän Yrittäjät palkitsivat lauantaina Olli-Pekka Kaunelan Ypäjän Vuoden yrittäjänä.

Olli-Pekka Kaunela on löytänyt itselleen sopivan yrittämisen mallin, joka yhdistää maatilan työt metsäkoneurakointiin yhdessä poikansa Juuson kanssa työskennellen. Yrittäjä on tyytyväinen nykyiseen työmäärään ja tekemiseen. Kaunelalla on metsänkorjuukoneita korjuuketjullisen verran eli yksi hakkuukone ja yksi ajokone.

 

Urakointi omiin nimiin alkoi 1999, jolloin Olli-Pekka Kaunelan silloinen työnantaja luopui metsäkoneistaan. Kaunela pääsi jatkamaan töitä samalle toimeksiantajalle, tällä kertaa oman, uutena ostetun ajokoneen ohjaimissa.

-Uskalsivat luottaa siihen, että homma hoituu myös yrittäjäpohjalta, kun olin jo heille tehnyt töitä edellisen urakoitsijan leivissä. Lähdin yrittäjänä liikkeelle heti uudella koneella, koska ajattelin sen olevan huolettomampaa ja varmempaa kuin käytetyn kanssa.

Kaunelat korjaavat puuta edelleen samalle, Koskella sijaitsevalle Raunion sahalle. Se on nykyisin Westas Groupin omistuksessa ja nimeltään Westas Raunio. Hakkuutyömaat sijaitsevat noin 50 kilometrin säteellä. Kalustoa siirretään työmaiden välillä omalla lavettiautolla.

 

Moni asia on muuttunut parinkymmenen yrittäjävuoden aikana. Tietekniikka ohjaa nykyisin kaikkea tekemistä. Kustannukset ovat kohonneet, esimerkiksi polttoaine maksoi alkuun sen markoissa, mitä nyt euroissa.

-Silloin polttoainekulua ei juuri tarvinnut miettiä. Toisin on nyt. Uusien koneiden hinnat ovat nousseet järjettömyyksiin, mutta urakointitaksat eivät ole muuttuneet samassa suhteessa. Tyhjät on vedetty pois ja rahoituksen saaminen on hankalaa. Jos ajattelee nyt aloittavaa yrittäjää, niin kyllä on kovilla, Kaunela miettii.

 

Olli-Pekka Kaunela viljelee kotitilaansa, jossa oli yli 100 hehtaaria viljeltyä. Kasvussa on viljaa ja erikoiskasveja. Työtaakkaa on jakamassa oma poika Juuso, jonka talo rakennettiin enimmäkseen perheen voimin samalle kylälle muutama vuosi sitten.

-Juuso tuli seitsemän vuotta sitten armeijasta päästyään vakituisesti yritykseen konehommiin. Pienestä pitäen on ollut mukana ja harjoitellut koneiden käsittelyä.

Pojan työskentely yrityksessä miellyttää isää. Metsäkoneen kuljettaminen kysyy monenlaista taitoa ja tarkkuutta; koneet ovat kalliita ja metsä on omistajalleen arvokasta omaisuutta. Koneiden ylläpito ja tehokas käyttäminen vaativat kuljettajalta paljon. Asiakkaiden laatuvaatimukset ovat tiukat. Kaikista ei siihen työhön ole.

-Vaikka Juuso on tässä palkkatyössä, niin töitä hän tekee yrittäjämäisellä otteella. Omatoimisia, hyviä konekuskeja on vaikea saada.

 

Lähteminen yrittäjäksi oli oikeaan osunut valinta, työ on maittanut. Kaunelalla oli jossain vaiheessa useampikin metsäkone ja työntekijä. Mutta hän on todennut, että vähemmälläkin tulee toimeen. Hän kritisoi yhteiskuntaa jatkuvasta kasvun ihannoinnista. Kasvun esteenä on usein kynnys lähteä työnantajaksi.

-Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen mietityttää monia. Hyvä työmies on mielestäni aina palkkansa ansainnut, hyvänkin, mutta palkan sivukulut ovat todella isot ja työllistämisen byrokratia raskas, yrittäjä miettii.

 

Kaunela muistelee yrittäjän uran alkutaivalta, jolloin työpäivät venyivät hänen omien sanojensa mukaan ”järjettömiksi”. Vaimo Anja saa lämpimän tunnustuksen hänen hoidettuaan kolmilapsisen perheen arjen.

-Ja hän kasvatti lapsistamme kunnon kansalaisia, Kaunela sanoo ja katselee hiljaisena ulos keittiön ikkunasta avautuvaa peltomaisemaa.

Viime ajat ovat olleet perheelle raskaita. Aviomiehen ja yrittäjän arjen seisautti vaimon sairastuminen ja hiljan tapahtunut kuolema sairauden uuvuttamana. Keväällä vielä vietettiin 30-vuotishääpäivää, nyt takana ovat Anjan hautajaiset.

Hän kertoo oppineensa viime aikoina ottamaan aikaa itselle ja perheelle. Yhdessä vaimon kanssa tehdyt matkat ja yhteiset hetket jättivät kauniit muistot ja ne voi jakaa lasten kanssa. Nyt on jaksettava jatkaa elämää eteenpäin ilman rinnalla kulkijaa, puolisoa. Tässä auttaa se, että lapset perheineen ovat lähellä ja läsnä. FL

 

Olli-Pekka Kaunela oy
Yrittäjä: Olli-Pekka KaunelaPerustettu: 1999Työntekijöitä: 2Toimiala: puunkorjuuToimialue: noin 50 km:n säteellä YpäjältäYpäjän Vuoden Yrittäjä 2017

Uusimmat

Fingerpori

comic