Lounais-Häme

Urakoitsijalta ja valvojalta selvitykset

Someron tekninen lautakunta päätti tiistain ylimääräisessä kokouksessaan pyytää käynnissä olevan Kiiruun koulun urakoitsijalta Ojarannan Rakennus oy:ltä ja urakan valvojalta kirjalliset selvitykset Kiiruun koulun rakentamiseen liittyvistä epäselvyyksistä.

Lautakunnan puheenjohtaja Jouko Elo (sd.) toteaa, että ilmanvaihtokonehuoneen kattorakenteen rakentamisessa on poikettu suunnitelmista. Lämpöeristeen toimittajan vaihdoksen lisäksi on muutettu rakentamistapaa niin, että suunnitelmien mukainen vaakalimitys on toteutettu pystylimityksenä. Myös yläpohjan höyrysulussa on havaittu poikkeama, joka ei vastaa suunnitelmissa ollutta tuotetta.

Katon pehmeyttä kaupunki on lähtenyt selvittämään urakoitsijalta viime tammikuussa.

Helmikuussa pidetyssä työmaakokouksessa urakoitsija kertoi toteutetun rakenteen vastaavan teknisiltä ominaisuuksiltaan suunniteltua, joskin toteutettuna eri valmistajan lämmöneristein.

Kaupungin tekninen johtaja Marko Mäkinen kertoo, että rakennustapaa on muutettu noin 400 neliömetrin osalta, mikä on johtanut joustavaan kattorakennelmaan.

Mäkisen mukaan valvojalta on saatu ristiriitaisia tietoja. Samalla hän korostaa, että valvoja ei poista urakoitsijan vastuuta urakassa.

Mäkinen sanoo, että edessä on valittavana kaksi tietä. Toinen niistä on katon korjaaminen ja toinen urakan arvonalennus.

Myös Ojarannan urakoimassa uimahallissa on havaittu poikkeamia suunnitelmista. Ulkoseinän peltiverhouksessa on käytetty puurakennetta suunnitellun teräsrakenteen sijaan.

Tämä on johtanut tuuletusvälien merkittävään kapenemiseen.

Ensi tiistaihin mennessä urakoitsijalta halutaan tietoa mahdollisista muista materiaalivaihdoksista, joita ei ole hyväksytty sovitulla tavalla.

Elon mukaan asioihin pitää saada selvyys. Hänen mukaansa Kiiruun koulun rakentamiseen liittyvät ongelmat on ratkaistava nyt, eikä sitten kun koulu on valmistunut.

Elo pitää tärkeänä, että yhteensä noin 27 miljoonaa euroa maksavat Kiiruun koulun ja uimahalli ovat Someron kokoiselle kaupungille niin suuria investointeja, että niiden kunnossa pysyminen myös tulevaisuudessa on varmennettava.

Muuten rakennukset saattavat joutua elinkaarensa aikana ennenaikaisiin remontteihin, joista saattaa tulevaisuudessa kaupungille kertyä miljoonalasku.

-Jos jotain korjauksia pitää tehdä, ne pitää tehdä nyt, kun koulu on vielä työmaa, Elo painottaa.

Mäkinen väläyttää mahdollisuutta, että kaupunki tulisi käyttämään ulkopuolista tavarantarkastajaa.

Asiasta ei ole olemassa mitään virallista päätöstä.

Niiden aika tulee mahdollisesti ensi tiistain lautakunnan kokouksen jälkeen. FL

 

Aiheesta aiemmin:

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/32525-rakennusurakoiden-epaselvyydet-esilla-valtuustossa

Uusimmat

Fingerpori

comic