Lounais-Häme Somero

Urheilukentän katsomosta vääntöä Somerolla – Lautakunta haluaa selvitettävän nykyisen katsomon säilyttämistä

Urheilukaupunki Someron tekninen lautakunta käynnisti yleisurheilukentän suurremontin urakkakilpailutuksen valmistelun aprikoivissa tunnelmissa.
Someron urheilukentän vanha katsomo keskusteluttaa yhä Somerolla, vaikka valtuusto liputti jo uuden katsomon puolesta. Kuva: Petri Ojanen
Someron urheilukentän vanha katsomo keskusteluttaa yhä Somerolla, vaikka valtuusto liputti jo uuden katsomon puolesta. Kuva: Petri Ojanen

Someron tekninen lautakunta hyväksyi yleisurheilukentän peruskorjauksesta laaditut suunnitelmat ja valtuuston päättämän 1,7 miljoonan euron kustannusarvion. Lautakunta haluaa kuitenkin selvitettävän, voisiko nykyinen katsomo jäädä paikoilleen urheilupaikkoja muuttamalla. Valtuuston ratkaisun mukaan vanha katsomo puretaan ja korvataan upouudella.

Lisäksi lautakunta totesi, että kaikki kentän tilat tulee suunnitella esteettömiksi.

Urheilukentälle on varattu ensi ja seuraavalle vuodelle yhteensä 975 000 euroa, huoltorakennukselle ensi ja seuraavalle vuodelle 249 000 euroa sekä katsomorakennukselle vastaavasti 394 000 euroa. Kaikki kohteet edellyttävät valtionavustuksen saamista.

Somero on rakentamassa entistä isomman, kansainväliset mitat täyttävän jalkapallokentän, joka voi palvella myös Eerikkilän urheiluopiston tarpeita. Lisäksi kuusirataiselle mondo-pintaiselle juoksuradalle tulee pääsuoralle kahdeksan rataa ja lisäksi katsomon eteen nykyiseen malliin pituus-, 3-loikka- ja seiväshyppypaikka. Kun kentän koko näin kasvaa, vanha katsomo ei edes paikalleen sopisi – ellei näitä suorituspaikkoja siirrettäisi.

Vanhan katsomon säilyttämistä on Somerolla esitetty säästöjen toivossa. Katsomorakennus on valmistunut vuonna 1963. Katsomon kunto arvioidaan tyydyttäväksi mutta sisätiloiltaan vain välttäväksi ja sosiaalitilojen osalta huonoksi. Alkuperäisessä kunnossa olevia pesutiloja ei suositella edes käytettäviksi.

Viime vuonna tehty korjausvelkaohjelma arvioi, että urheilukentän katsomoa odottava pelkkä peruskorjaus kustantaisi hyvinkin 150 000 euroa. Someron tekninen johtaja Marko Mäkinen arvioi, että vanha katsomon peruskorjaus on tarpeen muutaman vuoden sisällä.

Katsomorakennuksen kaikkien tilojen perusparannus tekniikankin osalta nykypäivään kustantaisi ohjelman mukaan arviolta 280 000 euroa. Tuo summa vastaisi uuden katsomorakennuksen omakustannusosuutta 30 prosentin valtionavustuksen jälkeen.

Somero hakee nyt valtionavustusta niin uudelle kentälle, katsomolle kuin huoltorakennukselle. Valtionavustus on 30 prosenttia arvioiduista kustannuksista mutta ei 750 000 euroa enempää. Valtionavustus on Someron mukaan ehto rakentamiselle.

Tekninen johtaja Mäkinen toteaa, että hanke tulee uudelleen päätettäväksi, jos valtionavustusta ei jostain syystä tule kaikille kolmelle kohteelle.

Valtionavustuspäätös pitäisi olla tiedossa ensi huhtikuussa. Jos kenttä, katsomo ja huoltorakennus saavat avustusta, hanke lähtee kilpailutukseen.

Työt voisivat tällöin alkaa loppukesästä ensi vuoden seiväskarnevaalien jälkeen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic