Lounais-Häme

Urho "Earl" Heiskala – tuntematon suuruus

Urho Heiskalan nimi sanoo tuskin mitään edes monelle lajiniilona itseään pitävälle kiekkomiehelle, mutta sen pitäisi. Kyseessä on hienon uran tehnyt kanadansuomalainen jääkiekkoilija, joka pelasi 1960-1970-luvuilla taalakaukaloissa yli 600 ammattilaisottelua, myös useamman kauden NHL:ssä ja edesmenneessä WHA-liigassa.

Urho ”Earl” Heiskalan tarinaan ja uran kiinnostaviin vaiheisiin pääsee tutustumaan Ravintola Puistolinnassa, jonka alakerrassa on esillä Heiskalaa käsittelevä näyttely kevään korville saakka.

Näyttelyn on ideoinut Forssaan asettunut kiekkovaikuttaja, Heiskalasta kirjan ensi vuonna julkaiseva Jukka Suutari. Suutari, joka on itse suomenkanadalainen, kirjoitti reilut kymmenen vuotta sitten kirjan NHL:n kovanyrkistä Sami Heleniuksesta. Heiskalan etenkin Suomessa pimentoon jäänyt tarina innoitti hänet tarttumaan uudelleen kynään.

-Heiskala oli -60-70-luvuIla todella kovan luokan jääkiekkoilija. Jos yhteydenpito olisi silloin ollut samanlaista kuin nyt ja hän olisi osannut hakea Suomen kansalaisuutta, hän olisi ollut varmasti Suomen maajoukkueen tuon ajan ykköshyökkääjä, Suutari kertoo.

 

Urho Heiskala, jonka samanniminen setä oli kuuluisa talvisodassa menehtynyt hävittäjälentäjä, syntyi Kirkland Lakessa Ontariossa. Perhe muutti Heiskalan ollessa nuori Torontoon, jossa hän sai kiekko-oppinsa.

Heiskala oli hyvä jo junnuissa ja vuonna 1962 hän voitti Hamilton Red Wingsin A-junioreissa Kanadan juniorimestaruuden. Kovimmassa koulussa nuori mies taisi olla -60-luvun puolivälissä, jolloin hän pelasi Suutarin mukaan ”farmien farmissa” amatööriliigaa Knoxvillessa Tenneseessä. Saldo oli kuitenkin vakuuttava, 70 ottelussa tuli 65 pistettä yli 150 jäähyminuuttia.

NHL:ään ja Philadelphiaan Heiskalan tie vei Seattle Totemsin ja Western Hockey Leaguen kautta. Toteemien riveissä hän voitti kaksi sarjan mestaruutta.

-Se oli kova saavutus, kilpailu oli armotonta, Suutari sanoo.

Kova oli Earl Heiskalakin. Hän oli taitava, mutta samalla periksi antamaton, eikä kaihtanut yhteenottoja kaukalossa. Kaudella 1966–67 Heiskala keräsi joukkueestaan eniten jäähyminuutteja, 147.

Heti ensimmäisessä NHL-ottelussaan Flyersin ja kovamaineisen Boston Bruinsin välillä Heiskala joutui käyttämään nyrkkejään.

-Heiskala oli ensimmäinen pelaaja, joka debyytissään joutui kaksi kertaa ottamaan yhteen pelätyn Bruinsin kovimpien tappelijoiden kanssa. Se oli aikamoinen suomalainen sisunnäyte, kertoo Suutari, jonka mukaan Heiskala selvisi noista väännöistä voittajana.

 

Heiskala pelasi urallaan 672 ammattilaisottelua, joissa hän teki 148 maalia ja antoi 175 syöttöpistettä. Jäähyjä kertyi 1 428 minuuttia. Flyersin jälkeen ammattilaisura jatkui Los Angelesissa uudessa WHA-liigassa.

-Heiskalasta haluttiin tehdä pelkkä tappelija. Hän ei siitä pitänyt, koska oli taitava pelaaja ja vetäytyi alempiin sarjoihin, jossa sai keskittyä jääkiekon pelaamiseen, Suutari sanoo.

Heiskala pärjäsi mukavasti kaukalon ulkopuolella ja vaurastui rakennusbisneksessä. Seitsemänkymppinen Heiskala asuu nykyään mukavasti San Diegon liepeillä ja on sekä Kanadan että Yhdysvaltojen kansalainen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic