Lounais-Häme

Urjala esittää riista-aitaa valtatie 9:lle

Jokainen valtatie 9:ää Urjalan läpi Tampereen suuntaan ajanut tietää, että valkohäntäpeurakanta Urjalan kohdalla on muodostunut mittavaksi ongelmaksi. Viime vuonna peurakolareita sattui Urjalan kunnan alueella yhteensä 262. Vielä vuotta aiemmin määrä oli 156.

Metsästys on ylivoimaisesti suurin peurakannan vähentäjä, mutta edes 1 430 myönnettyä pyyntilupaa, jotka mahdollistavat lähes 2 000 peuran kaatamisen, eivät ole vähentäneet liikenneonnettomuuksia. Niinpä ei ole ihme, että viime syksyn ja alkutalven aikana kriittiset mielipiteet peurojen aiheuttamista vahingoista maataloudelle ja liikenteelle ovat kasvaneet.

 

Urjalan kunta on reagoinut tilanteeseen lähestymällä Pirkanmaan Ely-keskusta. Kunta teki joulukuussa Ely-keskukselle kirjallisen esityksen, jonka mukaan riista-aidan rakentaminen valtatie 9:lle Urjalan kunnan alueelle olisi toteuttamiskelpoinen hanke.

-Kirkonkylän osalta on olemassa tiesuunnitelma liikenneturvallisuuden parantamiseksi, mutta se on iso ja kallis hanke, johon Ely-keskuksella ei ole rahaa. Riista-aidan rakentaminen olisi pieni osa tiesuunnitelmaa. Tarkkoja laskelmia minulla ei ole, mutta on arvioitu, että miljoonalla eurolla aita saataisiin rakennettua molemmin puolin valtatietä ainakin suurelta osin Urjalan alueella, kertoo kunnanjohtaja Hannu Maijala.

Kunnanjohtajan mukaan kunta ja Ely-keskus neuvottelevat ensi viikolla riista-aidan rakentamisesta. Maijalan tietojen mukaan valtio on rakentamassa riista-aitaa tämän vuoden aikana valtatie 9:lle Loimaan alueella.

 

Eräänlaisena ensiapuna Urjalan riistanhoitoyhdistys on asettanut vuoden lopulla valtatien varrelle Urjalan kirkonkylän kohdalle kolme kilometriä keltaista varoitusnauhaa.

-Siitä pitäisi olla ainakin hetkellistä apua, mutta pianhan ne peurat nauhaan tottuvat. Olen kuullut, että keltaisen nauhan alueella olisi jo sattunut peurakolari, Maijala sanoo.

Urjalan kunta hoitaa keltaisen nauhan hankintakustannukset koko kunnan alueelle eli 1 500 euroa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic