Lounais-Häme Lounais-Häme

Urjala ja Jokioinen edelläkävijöinä – Ensimmäiset kunnanjohtajat Lounais-Hämeeseen vuonna 1949

Arvo Lehto valittiin Urjalan kunnanjohtajaksi toukokuussa 1949, Pentti Kulmala Jokioisille heti perään.
Simo Sääksi (vas.) toimi Jokioisten kunnanjohtaja vuoteen 2003 asti, jolloin hänen tilalleen tuli Jarmo Määttä. Kuva on Jokioisten joulukadun avauksesta vuodelta 2002. Kuva: Seppo Pessinen
Simo Sääksi (vas.) toimi Jokioisten kunnanjohtaja vuoteen 2003 asti, jolloin hänen tilalleen tuli Jarmo Määttä. Kuva on Jokioisten joulukadun avauksesta vuodelta 2002. Kuva: Seppo Pessinen

Kerroimme viime viikolla Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määtän eläköitymisestä. Uutisessa todettiin, että Määttä on Jokioisten kolmas kunnanjohtaja ja 17 vuoden palveluksen myötä johtajista lyhytaikaisin.

Uutisen seurauksena Määtän edeltäjä Simo Sääksi oli yhteydessä toimitukseen ja kertoi mielenkiintoisia faktoja historiasta. Määttä tosiaan on vasta kolmas kunnanjohtaja vuonna 1873 perustetussa kunnassa.

Vuonna 1949 tuli voimaan laki, joka mahdollisti kunnanjohtajan tittelin maalaiskunnissa. Ennen tätä kunnan ykköspamppuna toimi yleensä kunnankirjuri. Forssa oli tuohon aikaan kauppala ja sillä oli jo kauppalanjohtajansa.

Yleinen haku vaadittiin

Lounais-Hämeen kunnista Urjala ja Jokioinen olivat edelläkävijöitä kunnanjohtajavalinnoissa. Kaikkiaan 24 kuntaa valitsi Suomessa kunnanjohtajan heti vuonna 1949. Joukkoon kuuluivat Urjala ja Jokioinen, joissa kunnanjohtaja oli järjestyksessään 16. ja 17. koko maassa.

Arvo Lehto valittiin Urjalan kunnanjohtajaksi toukokuussa 1949, heti hänen jälkeensä Pentti Kulmala Jokioisille. Humppilasta vuonna 1948 Oskari V. Koskisen jälkeen kunnankirjuriksi tullut Kulmala olisi saattanut olla maan ensimmäisiä kunnanjohtajia, mikäli lääninhallitus olisi ollut myötämielinen Jokioisten kunnanhallituksen linjaukselle.

– Kunnanhallitus olisi halunnut, ettei ensimmäistä kunnanjohtajaa tarvitse valita yleisen haun kautta, mutta lääninhallitus ei vahvistanut linjausta. Niinpä Jokioinen valitsi yleisen haun kautta tehtävään Kulmalan toukokuussa 1949, tietää Kulmalan seuraajaksi vuonna 1970 valittu Simo Sääksi.

Muissa Lounais-Hämeen kunnissa johtajia valittiin vasta paljon myöhemmin. Tammela sai kunnanjohtajan vuonna 1967, Somero vuotta myöhemmin, Ypäjä vuonna 1972 ja Humppila 1978.

80 vuotta mittariin

Urjalan kunnansihteerin tehtävistä Jokioisille tullut Sääksi jatkoi kunnanjohtajana vuoteen 2003 asti.

– Täytin 63 vuotta silloin. Jos olisin halunnut jatkaa, olisi pitänyt anoa jatkolupaa kunnalta. Ajattelin, että eiköhän 33 vuotta kunnanjohtajana riitä, Sääksi naurahtaa.

Nokkela lukija laskee, että Sääksi on syntynyt vuonna 1940. Hän täytti 80 vuotta sunnuntaina. Merkkipäiväänsä Sääksi vietti sen kummemmin juhlimatta. Hän asuu nykyisin äitinsä synnyinkunnassa Tammelassa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic