Lounais-Häme

Urjala lykkää vuodeosastopäätöstään

Urjalassa on pitkään väännetty kättä siitä, säilyttääkö kunta oman vuodeosaston vai keskittääkö se palvelun Etelä-Pirkanmaan vuodeosastoon, jota parhaillaan suunnitellaan.

Etelä-Pirkanmaan vuodeosasto rakennettaisiin Valkeakoskelle ja sen palveluita käyttäisi Urjalan lisäksi Akaa.

Urjalan valtuusto päätti eilen maanantaina jättää asian pöydälle jatkovalmistelua varten ja siirtää käsittelyn juhannusviikon kokoukseen. Perimmäisenä syynä on se, että Akaa ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, osallistuuko se Etelä-Pirkanmaan vuodeosastohankkeeseen.

Urjalalle Akaan päätös on erityisen tärkeä, sillä akaalaiset käyttävät tällä hetkellä Urjalassa olevaa vuodeosastoa.

Jos akaalaiset siirtävät omat palvelunsa Valkeakoskelle, Urjalan vuodeosastolle saattaa jäädä tyhjiä paikkoja. Vajaapaikoilla toimivan palvelun säilyttäminen ei olisi kustannustehokasta.

Vuodeosastokysymys on herättänyt paljon mielipiteitä, koska päätöksessä on kyse suuremmasta kokonaisuudesta kuin pelkästä vuodeosastosta.

Urjalan lääkäri- ja laboratoriopalveluiden säilyminen on vaarassa, jos vuodeosasto lakkautetaan. Etenkin laboratoriopalvelu saattaa jäädä tyhjäkäynnille. Kyse on siis palvelujen säilyttämisestä, mutta osaltaan myös urjalalaisten kuuntelemisesta.

-Omaisten on mukavampi käydä vierailulla, kun vuodeosasto on lähellä. Samalla langat pysyvät omissa käsissä, valtuuston 2. varapuheenjohtaja Ilpo Viitasaari (ps.) muotoilee.

Hänen mielestään Urjalan on parempi katsoa rauhassa tuleva sote-uudistus, ennen kuin tehdään hätiköityjä päätöksiä vuodeosaston suhteen.

-Kiireessä tehdään parhaat huijaukset. Pitäisi rauhassa selvittää myös kustannuskysymykset. Valkeakosken hankkeeseen osallistuminen voisi lopulta tulla jopa kalliimmaksi kuin palveluiden säilyttäminen Urjalassa, Viitasaari sanoo.

Sen sijaan Heidi Rytky (kok.) uskoo, että Urjala jää valtakunnallisessa sote-uudistuksessa tyhjän päälle, jos se ei nyt aktiivisesti lähde hakemaan vaihtoehtoa. Rytky maalailee uhkakuvaa siitä, että sote-uudistuksen myötä Urjalan oma vuodeosasto suljetaan ja asiakkaat siirretään hajapaikoille useisiin lähialueen vuodeosastoihin.

-Tämä on hyvin mahdollinen vaihtoehto, jos Urjala ei lähde mukaan Valkeakosken vuodeosastohankkeeseen. Kuntalaisena olisin hyvin huolestunut tyhjän päälle jäämisestä, Rytky sanoo.

Valtuuston puheenjohtaja Raimo Saari (sdp.) jatkaa, ettei Urjalan vuodeosasto täytä enää nykyaikaiselle vuodeosastolle asetettuja kriteereitä, koska se ei tarjoa ympärivuorokautista lääkärin palvelua.

Valkeakoskelle suunnitellussa Etelä-Pirkanmaan vuodeosastossa olisi lääkäripalvelut saatavissa ympäri vuorokauden.

-Jos Akaa päättää mennä mukaan Valkeakosken vuodeosastohankkeeseen, ei ole mitään mieltä pitää pientä vuodeosastoa Urjalassa, Saari sanoo.

Hänen mielestään Urjalan valtuusto teki oikein siirtäessään päätöstä siihen asti, kunnes Akaan kanta Etelä-Pirkanmaan vuodeosastosta on tiedossa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti