Lounais-Häme

Urjala nostamassa veroja ensi vuodelle

Urjala laski veroprosenttiaan viime vuonna. Tänä vuonna edessä on veroprosentin nosto. Kunnanhallitus nimittäin esittää, että valtuusto hyväksyy tuloveroprosentin noston 21,75:een.

Veroprosentti on nyt 21,50.

Vuonna 2016 kunta sai 13,5 miljoonan euron verran kunnallisveroja. Tänä vuonna odotetaan 13,1 miljoonaa euroa. Jos tuloveroprosentti pidettäisiin ennallaan, verotulot laskisivat 12,9 miljoonaan euroon.

Verotulojen vähenemiseen vaikuttaa veroprosentin lisäksi se, että Urjalan väkiluku eli veronmaksajien määrä vähenee.

Tässä vaiheessa ensi vuoden talousarvioesitys on reilusti alijäämäinen. Syynä on verotulojen ja valtionosuuksien pieneneminen sekä erityisesti erikoissairaanhoidon ja vanhustenhuollon palveluiden lisääntynyt käyttö.

Myös kiinteistöveroprosentteihin on tulossa korotus, jos valtuusto hyväksyy kunnanhallituksen esityksen.

Yleinen veroprosentti nostettaneen 1,10 prosentista 1,20 prosenttiin. Vakituisen asunnon veroprosentti noussee 0,60 prosentista 0,65 prosenttiin. Muiden asuinrakennusten vero pysyisi ennallaan 1,25 prosentissa.

Rakentamattoman rakennuspaikan veroprosenttia ei erikseen määritelty, koska veroprosentin tarkoituksena on aktivoida tonttien omistajat myymään tontti halukkaille rakentajille. Ottaen huomioon tonttien vähäisen kysynnän, erillisen veroprosentin määrääminen ei kunnanhallituksen mukaan liene perusteltua.

Koiraveroa ei sen sijaan Urjalassa peritä. Koiraveroa on viimeksi peritty vuonna 2008. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti