Lounais-Häme

Urjala ponnistaa investointien jälkeiseen aikaan

Urjalan historian suurin investointi eli yhtenäiskoulu on saatu rakennettua, mutta kunnan tilikausi painunee ensi vuonnakin raskaasti alijäämäiseksi.

Kunnanvaltuusto saa käsiteltäväkseen talousarvion, jossa alijäämän määräksi arvioidaan peräti miljoonaa euroa.

Kunnan tase on kuitenkin tällä hetkellä 1,25 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Talousarvioehdotuksen alijäämäinen tulos ensi vuodelle johtuu ennen kaikkea investointien jättämästä painolastista.

Kouluinvestoinnin vuoksi poistomäärä on vuonna 2018 liki puolitoista miljoonaa euroa. Lisäksi lainakanta on asukasta kohti jälleen yli 3000 euroa.

-”Vanhat synnit” painavat vielä tulevaisuudessakin. Vaikka taloudellisesti koulun rakentaminen on ollut raskas investointi, on se ollut täysin oikea päätös, Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala tiivistää.

Tulevaisuudessa investoinnit jätetään Urjalassa minimiin. Investointeihin varattu euromäärä on ensi vuonna alle neljännes tämän vuoden määrästä.

-Pakolliset investoinnit tehdään tietysti, mutta muuten ollaan pihejä, Maijala sanoo.

Ensi vuoden suurimmat investoinnit liittyvät Lounean kanssa toteutettavaan valokuituverkkoon sekä esimerkiksi pihaurakointiin ja vesijohtotöihin.

Maijala kertoo, että varsinaisia säästökohteita kunta ei ole listannut. Lomautuksia tai irtisanomisia ei ole luvassa, mutta läheskään kaikkia määräaikaisten työntekijöiden sopimuksia ei jatketa.

Säästöjä odotetaan syntyvän ennen kaikkea, kun Urjala sulkee oman vanhainkotinsa, ja uusi yksityinen tehostetun palveluasumisen yksikkö aloittaa.

Attendon hoivakoti Airanne avautuu vuodenvaihteessa. Palvelu järjestetään palvelusetelillä, jonka käyttöönoton odotetaan mahdollistavan säästöjä toimintakuluissa.

Sote-puolen säästöjen euromäärää on hallinto- ja talousjohtaja Terhi Källin mukaan melko mahdotonta vielä arvioida. Joka tapauksessa vuositasolla puhutaan kuusinumeroisista summista.

Veroprosentti Urjalassa nousee ensi vuonna 21,75 prosenttiin, mutta vielä ei silti palata parin vuoden takaiseen 22 prosenttiin.

Verotulot kunnassa kuitenkin vähenevät asukasluvunkin vähetessä.

Tulevaisuutta Urjalassa kiikaroidaan nyt varovaisen optimistisesti.

-Toivon, että vuosi 2018 on aallonpohja, josta lähdetään nousuun, Källi sanoo.

Maijalan mukaan vuonna 2019 mennään Urjalassa todennäköisesti yhtä pihillä linjalla kuin alkavana vuonnakin, mutta kokonaisuudessaan talous menee parempaan suuntaan.

-Sitä pidemmälle missään kunnassa tuskin uskalletaan suunnitellakaan. Sote- ja maakuntauudistuksen jälkeistä vuotta 2020 on mahdoton vielä miettiä, Maijala sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic