Lounais-Häme

Urjala rakentaa elinvoimaa

Urjalassa on työstetty laajalla yhteistyöllä kunnan, yrittäjien ja mm. yhdistyskentän kanssa kunnan elinvoimaohjelma vuosille 2017–2020.

Urjalan Yrittäjien puheenjohtaja Jani Tuominen on vilpittömän innostunut elinvoimaohjelman valmistumisesta. Hän kertoo osallistuneensa jokaiseen elinvoimaohjelman tiimoilta järjestettyyn työpajaan.

Laaja valmistelutyöryhmä on ollut sitoutunut ohjelman teossa. Urjalan elinkeinoasiamies Satu Sarinin tehtävänä oli koota eri kehittäjätahot yhteen. Kunnanvaltuusto hyväksyi viime maanantaina elinvoimaohjelman elinkeinopoliittiseksi ohjenuoraksi lähivuosille.

Tuomisen mukaan ohjelman laadinta on parantanut kunnan ja elinkeinoelämän yhteydenpitoa.

-9-tien kasvukäytävää pitäisi hyödyntää nykyistä paremmin. Halpojen asuin- ja yritystonttien pitäisi herättää kiinnostusta. Kuntatalous on Urjalassa kunnossa ja meille valmistuu pian uusi koulukeskus, joka on monella tapaa kilpailuetu lapsiperheiden näkökulmasta. Akaasta on tullut yhteydenottoja siitä, voisivatko akaalaiset lapset tulla tänne kouluun. Tämä väki pitää saada muuttamaan Urjalaan. Uuden koulukeskuksen valmistuminen on meille mahdollisuus, Tuominen sanoo.

Tuominen sanoo, että maakunta- ja sote-uudistuksen myötä kunnan elinvoimaan liittyvät asiat nousevat kunnan näkökulmasta keskeisesti esiin.

-Urjalalla on tarjota teollisuustontteja 9-tien varrelta ja hinnat ovat todella matalat. Tavallisen omakotiasujan näkökulmasta omakotitalotontit ovat niin edullisia, että perhe voi ostaa käyttöönsä kaksi autoa, Tuominen laskee.

Ohjelmassa on huomioitu myös digitalisaatio. Parhaillaan kunta selvityttää konsulttityönä valokuitukaapeleiden rakentamista yhteishankkeena Akaan, Vesilahden ja Juupajoen kanssa.

Tuomisen mukaan kunnan pitäisi jatkossa kyetä hyödyntämään myös kesäasukkaansa. Urjalan markkinointi kaipaa myös uudistamista. 1960-luvulta peräisin olevat ideat innasmaisesta Urjalan taikayöstä ja Gunnar-pässistä ovat aikansa eläneitä ja markkinoinnissa kaivataan ajatuksellista uudistumista.

Tuominen korostaa yhteistyön merkitystä. Tästä hyvänä esimerkkinä on Urjala soikoon -tapahtuma perinteisen Pentinkulman päivien lisäksi. Yhteistyön maamerkiksi on rakentumassa keskustan uusi leikkipuisto, johon yrittäjäjärjestö on lahjoittanut tuhat euroa.

Myös elinkeinoasiamies Sarin korostaa yhteistyön merkitystä. Sarin puhuu pitovoimasta, jolla yritykset ja kuntalaiset pidetään tyytyväisinä tarjolla oleviin palveluihin ja mahdollisuuksiin.

Sarin sanoo Urjalan olevan Pirkanmaan maakunnan rajakuntia, jonka valtakunnallinen tunnettavuus on jopa pienempi kuin yhden sen kylän eli Nuutajärven.

-Yksi selkeä lähtökohta on se, että Urjalan kunta haluaa pysyä itsenäisenä ja pitää asioiden hoidon omissa käsissä. Edunvalvonta tulee olemaan jatkossa keskeisellä sijalla, jota sote- ja maakuntauudistus vielä korostaa, Sarin sanoo.

Elinvoimaohjelmassa nähdään vahvuutena se, että elinvoimapalvelu ovat kunnan omissa käsissä. Jatkossa työvoimapalveluiden saatavuus halutaan myös turvata.

Tavoitteisiin kuuluu myös nuorten kesätyöllistämisen lisääminen yhteistyössä seudun elinkeinoelämän kanssa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti