Lounais-Häme Urjala

Urjala saneeraa vuodeosastosta sote-tilan, mutta kelpaako se hyvinvointialueelle? – "Voi olla iso riski, että se jää omiin käsiin"

Valtuusto hyväksyi uuden paloaseman hankesuunnitelman. Varoitusvaloja toivotaan, mutta niistä päättää ely-keskus.
Valtuuston puheenjohtaja Mikko Ristimäki (kesk.) johdatti valtuustokauden pisimmäksi venynyttä kokousta, joka kesti yli kaksi tuntia. Kuva: Kiti Salonen / FL.

Urjalan kunnanvaltuusto hyväksyi maaliskuussa hankesuunnitelman terveyskeskuksen vuodeosaston saneeraamisesta sote-tiloiksi sillä lisäyksellä, että saneerattaviin tiloihin teetetään sisäilmatutkimukset ennen hankkeeseen ryhtymistä.

Maanantai-illan kokouksessaan valtuusto merkitsi tiedokseen FCG Oy:n tutkimusraportit: tutkimuksissa ei ilmennyt sellaisia merkittäviä ongelmia, joiden vuoksi hankkeen tulevaisuus olisi vaakalaudalla.

Tekninen johtaja Kimmo Virta kertoi, että joitain muutoksia suunnitelmiin joudutaan tekemään. Kiireellisiä toimenpiteitä ovat muun muassa puuikkunoiden kotelorakenteiden korjaukset ja sisäänkäyntien pihalaatoitusten kallistusten korjaaminen.

– Totta kai nämä tuovat lisäkustannuksia, mutta vielä ei pystytä arvioimaan, kuinka rankasti. Suunnittelu on kesken.

Ensin saneerataan sisätilat

Simo Vehmaa (kesk.) oli huolissaan, saadaanko korjaustyöt hyvissä ajoin valmiiksi ennen kuin sote-uudistus astuu voimaan vuonna 2023. Hyvinvointialueet vuokraavat kuntien sote-kiinteistöjä vähintään kolmeksi vuodeksi ja yhdeksi optiovuodeksi.

– Jos remonttia ei saada valmiiksi, voi olla iso riski, että rakennus ei kelpaa sote-alueelle ja se jää omiin käsiin.

Kunnanjohtaja Annu Kuusisto vastasi, että huoli on kuultu. Hän pitää hyvänä asiana, että keskusteluyhteys avautuu, kun väliaikainen valmistelutoimielin aloittaa.

Virta kertoi alkuperäisen ajatuksen olleen, että sote-keskukseen päästäisiin muuttamaan toukokuussa 2022. Vaikka suunnitelmat päivittyvät, aikataulussa on silti puoli vuotta pelivaraa.

Sote-tilat saneerataan ensin sisältä ja vasta sen jälkeen paneudutaan pihaan. Saneerauksessa vuodeosaston tiloihin kunnostetaan tilat kotihoidolle ja -kuntoutukselle, päivätoiminnalle ja sosiaalitoimelle. Lisäksi alakertaan tehdään pieni väliarkistotila, katolla oleva ilmanvaihtokonekontti vaihdetaan ja automaattinen paloilmoitinlaite päivitetään.

Virran oma näkemys on, ettei esimerkiksi päivätoiminnan tilojen tarve katoa tulevinakaan vuosina.

– Ei sitä voi tehdä etänä tai siirtää Toijalaan.

Aita paloaseman ympärille

Valtuusto hyväksyi uuden paloaseman noin 3,6 miljoonan euron (alv 0 %) hankesuunnitelman. Paloasema rakennetaan Salmentielle valtatie 9:n läheisyyteen, ja se aiotaan ottaa käyttöön vuoden 2023 aikana.

Janne Saari (sd.) välitti vpk:n kiitokset, että hanke on sujunut joustavasti ja käyttäjiä on kuunneltu.

Janne Suonpää (kok.) toivoi, että aseman läheisyyteen tulisi varoitusvalot. Tekninen johtaja vastasi sen olevan ely-keskuksen päätettävissä.

– Turvallisuusajattelu on muuttunut siitä, kun hanke potkaistiin käyntiin, ja paloasema tulee olemaan aidattu, Virta kertoi.

Omatoimikirjasto etenee

Lisäksi valtuusto päätti hyväksyä 13 000–18 000 euron määrärahamuutoksen, joka koskee kirjaston muuttamista omatoimikirjastoksi.

Viime vuonna kirjastoon hankittiin palautus- ja lainausautomaatit. Seuraavaksi otetaan käyttöön turvaportti ja hankitaan tekniikkaa, kuten automatisoitu valaistus ja automaattisen kuulutuksen kovaääniset. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic