Lounais-Häme

Urjala täyttää 150 vuotta - lahjaksi se toivoisi lisää pöhinää, uutta väkeä ja työpaikkoja

Jos Merja Raudalla olisi valta ja mahdollisuus antaa mitä vain lahjaksi kotikunnalleen, Urjala saisi lisää työpaikkoja ja väkeä. Urjala juhlii tänä vuonna 150-vuotista kuntahistoriaansa.

-Toivoisin myös, että voimme jatkaa itsenäisenä. Ei niistä kuntaliitoksista hyviä kokemuksia ole liittyjille kertynyt, hän huomauttaa.

Samat ovat ajatukset myös kunnanjohtaja Hannu Maijalalla ja projektisihteeri Anniina Tapioharjulla.

-Työtä olisi kaikille hyvä saada, sillä 10 prosenttia olisi vielä sitä vailla. Lisää ihmisiä ja varsinkin nuorta väkeä tarvittaisiin. Kun nämä kaksi lahjaa saataisiin, se toisi paljon hyvää tullessaan, Maijala lisää.

Hän toivoo, että viime vuonna valmistunut uusi yhtenäiskoulu kiinnittää lapsiperheiden huomion ja saa muuttamaan kuntaan.

Tapioharju toivoo lisää pöhinää etenkin iltoihin. Hän tarkoittaa niillä vaikkapa ravintolaa, kahvilaa ja pubiakin. Maijala ja Tapioharju uskovat, että uudenlaista pöhinää toisivat tullessaan juuri nuoret kuntaan muuttajat.

-Meillä on täällä runsaasti tontteja, tyhjiä talojakin ja tilaa tulla, Veijo Heinonen huikkaa.

 

Merja Rauta on asunut Urjalassa vuodesta 1982. Koti on Urjalankylän rauhassa, josta hän nauttii suuresti. Käynnit suurissa kaupungeissa ovat hänen mielestään mukavia, etenkin kun ne päättyvät.

Hän sanoo, ettei ihan ymmärrä miksi ihmiset niissä asuvat. Häntä väenpaljous ahdistaisi.

-Maaseutu on meillä ihan parasta, mutta toisaalta Urjalassa on hienosti kaikki palvelut aina kenkäkaupasta lähtien. Muualta tulevat vieraani aina ihmettelevät miten täällä on kätevästi kaikki. Kaipaan ainoastaan lisää yksityisiä lääkäripalveluja.

Marjo Niittymäki kertoo yrittäneensä muuttaa pois Urjalasta, mutta aina kotiseutu vetää takaisin puoleensa. Nyt hän työskentelee kunnan nuoriso- ja liikuntaohjaajana.

Hänkin kiittelee hyviä palveluja ja tiivistä Laukeelan kuntakeskusta. Muutakin hyvää on.

-Työni puolesta olen oppinut kaksi uutta asiaa Urjalasta: täällä ei ole jumahdettu vanhaan, vaan koko ajan kehitellään uutta. Toinen on se, että täällä on ihan mahdottoman aktiivinen yhdistyselämä ja halu tuottaa hyvää kaikille.

 

Urjalan kunta perustettiin 13. syyskuuta vuonna 1868. Noin sata vuotta myöhemmin siihen liitettiin osia Koijärven kunnasta.

Historia ulottuu kuitenkin paljon kauemmas. Urjalassa on ollut asutusta yli 6 000 vuoden ajan. Urjala-nimi esiintyi asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1390 muodossa Urdiala.

Kunnanjohtaja Hannu Maijalan mukaan syntymäpäiviä juhlitaan jo olemassa olevien tapahtumien kautta yhdessä kuntalaisten ja yhdistysten kanssa. Merkkivuosi antaa niihin oman mausteensa.

Uuttakin on luvassa. Esimerkiksi Nuori Kulttuuri -tapahtuman Pirkanmaan aluetapahtuma järjestetään juhlivassa kunnassa 17.–18. maaliskuuta. Tapahtumassa nuoret itse järjestävät toisilleen kulttuurikatselmuksen. Teemana on musiikki.

Juhlavuosi huipentuu Urjala 150 -piknikiin. Yhteinen eväsretki järjestetään 1. syyskuuta rajatulla alueella kirkonkylässä. Ideana on, että kuntalaiset ja kesävieraat tuovat mukanaan oman tuolinsa ja eväät ja ehkä ohjelmaakin, kunta tuo alueelle pitkän pöytäjonon.

150 vuoden kunniaksi kunta päivitti myös visuaalisen ilmeensä. Ilme näkyy nettisivuilla sekä uudella juhlasivustolla (www.urjala150.fi), jonne on koottu esimerkiksi tapahtumatietoja, historiaa ja asukastarinoita. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti