Lounais-Häme Lounais-Häme

Urjala tilastonkin valossa peurakolariherkkää aluetta – Forssassa rytisi viime vuonna 49 kertaa, Tammelassa yli 100

Viime vuonna Suomen teillä tapahtui noin 12 000 riistaonnettomuutta. Kanta-Häme ja Urjala ovat edustettuina peurakolaritilastoissa.
Urjalassa autoillessa saa olla tarkkana valkohäntäpeurojen kanssa. Kuva: Tapio Tuomela
Urjalassa autoillessa saa olla tarkkana valkohäntäpeurojen kanssa. Kuva: Tapio Tuomela

Kun Suomen kunnat laitetaan listaan sen mukaan, missä tapahtuu eniten valkohäntäpeuravahinkoja liikenteessä, listan 20 kärkeen ei nouse Forssan seudun kuntia.

Lähiseudut ovat kuitenkin hyvin edustettuina. Ykkösenä olevan Raaseporin (365) takana listan toisena nimittäin on Salo (318) ja kolmantena Loimaa (258). Lounais-Hämeen alueesta peurakolariherkintä on Urjalassa, joka oli tilaston viides (210).

Kanta-Hämeestä listalla olivat myös sijalla 7 Hämeenlinna (171), sijalla 8 Loppi (149) ja sijalla 14 Janakkala.

Luvut selviävät Tilastokeskuksen tiedoista.

 

Lue myös: Hirvikolarit ovat vähentyneet vuosituhannen alusta, mutta peurakolareita on entistä enemmän – Peurakanta on yli kolminkertaistunut 20 vuodessa

 

Urjala seudun ykkönen, Tammela seuraa

Forssassa tapahtui Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna yhteensä 49 hirvieläinkolaria. Mukaan on laskettu kolarit hirvien, metsäkauriiden ja valkohäntäpeurojen kanssa.

Tammelassa rytisi peräti 107 kertaa. Kun laskee yhteen kauris-, peura- ja hirvikolarit, Urjalassa luvuksi saadaan 221 onnettomuutta.

Humppilassa onnettomuuksia hirvien, metsäkauriiden ja valkohäntäpeurojen kanssa tilastoitiin 59, Jokioisilla 12 ja Ypäjällä 52 kappaletta. Somerolla lukema oli 95.

 

Urjalassa kaivattaisiin aitaa suojaksi: Urjalan riista-aita tarvitsee vielä lisää rahaa – ”Peuroja ja hirviä liikkuu tieosuudella runsaasti”

 

Marraskuu riskialttein aika

Peurakolarit painottuvat Etelä-Suomeen, mutta hirvikolarit jakautuvat LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtavan asiantuntijan Markus Niemisen mukaan tasaisemmin ympäri maata.

Hirvikolareita tapahtui Suomen kunnista viime vuonna eniten Kouvolassa.

Eniten tieliikenteen riistaonnettomuuksia tapahtuu tähän aikaan vuodessa. Marraskuussa kirjattiin viime vuonna kuudesosa kaikista maan yli 12 000 riistaonnettomuudesta.

– Autoilijoiden kannattaakin olla nyt erityisen tarkkana aamu- ja iltahämärissä. Taajaman ulkopuolella kannattaa käyttää kaukovaloja aina kun se on mahdollista. Ajaessa on tärkeää suunnata katse mahdollisimman kauas ja tarkkailla myös tien reunoja. Liikennemerkein osoitetuilla hirvieläinvaara-alueilla suosittelen alentamaan ajonopeutta, Nieminen sanoo. FL

 

Hirvikolarin sattuessa on osattava toimia: Hermannilla oli onnea onnettomuudessa, kun ajoi kevarilla päin peuraa – Hirvieläinkolarit työllistävät metsästäjiä

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic