Lounais-Häme Urjala

Urjala toivoo Tonttipäivän piristävän rakentamisintoa: "Tonttikauppa on tosi hiljaista, lähes olematonta"

Tontit eivät ole käyneet kaupaksi Urjalassa, vaikka kunta onkin kääntänyt muuttotappionsa voitoksi. Lauantain Tonttipäivällä halutaan piristää rakentamisintoa.
Yhtenäiskoulu on elinkeinoasiamies Satu Sarinin mukaan Urjalan suurin vetovoimatekijä. Koulun pihalla järjestetään lauantaina kello 10–15 Tonttipäivä.

Urjalan elinkeinoasiamies Satu Sarin kertoo, että kunnan pientonttimarkkinat ovat olleet edelliset kolme vuotta hyvin stabiilit – eli lähes nollatasolla.

– Urjalassa tonttikauppa on tosi hiljaista, lähes olematonta, Sarin kertoo.

Viime vuonna avautuneen yhtenäiskoulun lähettyville Sarkatielle kaavoitettiin jo kolme vuotta sitten muutama uusi tontti, mutta menekki ei ole ollut suurta.

Tällä hetkellä Urjalan kaava-alueella on vapaana nelisenkymmentä pientalotonttia. Tonttien koot ovat tuhannesta neliömetristä ylöspäin ja hinnat alle 2000 eurosta noin 10 000 euroon. Tontin ostajalla on rakentamisvelvoite kolmen vuoden sisään kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Myöskään valmiiden talojen myynti ei ole ollut järvin vilkasta Urjalassa.

– Haluaisin uskoa, että pientalojen kysyntä olisi pienoisessa kasvussa, mutta ainakaan asukasluvussa se ei ole vielä näkynyt, Sarin sanoo.

Urjala on kuitenkin onnistunut pysäyttämään asukasluvun laskemisen. Viimeisen puolen vuoden aikana kunta on ollut jopa muuttovoittokunta, mutta kokonaisasukasluku on pysynyt reilussa 4 800:ssa, kun kuolleisuus on syönyt muuttovoiton tuoman kasvun.

Viime vuonna yli 65-vuotiaita oli yli 31 prosenttia Urjalan asukkaista.

Lauantaina Urjala järjestää Tonttipäivä-tapahtuman, jonka toivotaan tekevän Urjalan tonttitarjontaa tutuksi.

Tapahtuma järjestetään yhtenäiskoulun pihalla. Sarinin mukaan yhtenäiskoulu on kunnan suurin houkuttelevuustekijä ja valtti tonttikauppaakin ajatelleen yhdessä ilmaisten opiskeluvälineiden kanssa.

Yhtenäiskoulun pihasta lähtee lauantaina tasatunnein kello 11–14 liikkeelle bussi kiertämään pientaloalueet läpi. Bussissa on mukana asiantuntijaoppaana aluearkkitehti Leena Lahtinen, jonka idea Tonttipäivä alun perin oli.

Tavoitteena on lisätä pientalotonttien kysyntää ja samalla kasvattaa Urjalan tunnettuutta laajemmallakin alueella.

– Toivomme kävijöitä etenkin lähikunnista, mutta myös omista paikkakuntalaisista sekä vapaa-ajan asukkaistamme.

Sarin kertoo, että ainakin kunnan omistamilla kerrostalo- ja rivitaloasunnoilla kierto on nopeaa. Kerros- ja rivitalojen tarjonta on kunnassa vähäistä, joten niillä riittää kysyntää.

– Vapaa-ajan asuntojen määrä on kunnassa viimeisen kahden vuoden aikana vähentynyt kymmenellä. Uskon, että suurimman osan taustalla on asunnon muuttaminen pysyväksi asuinpaikaksi, Sarin pohtii.

– Yritystonttien kohdalla on sama tilanne kuin pientalopuolella. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic