Lounais-Häme Urjala

Urjala tumppaa tupakat – Kunta tarjoaa työntekijöilleen tukikampanjan

Työntekijät saavat kolmen kuukauden tuen tupakkatuotteista luopumiseen.
Savuttomassa työpaikassa henkilökunnan tupakointi on kielletty työaikana. Kielto ei koske lakisääteisiä lepotaukoja. Kuva: Juhani Salo
Savuttomassa työpaikassa henkilökunnan tupakointi on kielletty työaikana. Kielto ei koske lakisääteisiä lepotaukoja. Kuva: Juhani Salo

Urjalan kunta julistautuu savuttomaksi työantajaksi 1. syyskuuta alkaen.

Tämän jälkeen tupakointi ja muu tupakkatuotteiden käyttö on kielletty työaikana kunnan työpisteissä. Käytännössä tupakoida saa edelleen työaikaan kuulumattomalla ruokatunnilla ja virka- ja työehtosopimuksen mukaisella työaikaan luettavalla kahvitauolla.

– Olemme ilmeisesti viimeisiä Suomen kuntia, josta tulee savuton työpaikka. Tämä on hieman imagokysymys ja liittyy sekä työntekijöidemme että koko kunnan asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, kunnanjohtaja Hannu Maijala toteaa.

Maijala ei osaa sanoa, kuinka suuri osa kunnan työntekijöistä tupakoi, mutta uskoo joukon käyneen vähälukuiseksi.

Kunta tukee henkilöstöään tupakkatuotteista luopumisessa järjestämällä työterveyshuollon kanssa tukikampanjan, joka jatkuu vuoden 2020 loppuun.

Kampanjan aikana kunta kustantaa nykyisille, työterveyslääkärin seurannassa oleville työntekijöilleen nikotiinikorvaus- tai lääkehoidon sekä työterveyshuollon yksilöllisen tuen kolmeksi kuukaudeksi.

Tukikampanjasta aiheutuvista kustannuksista ei ole vielä tietoa, mutta Maija epäilee kampanjan osallistujamäärän jäävän alle kymmeneen.

– Silloin puhumme ehkä tuhansista euroista. Kyse ei ole isosta rahasta työnantajan osalta.

Jatkossa kunnan savuttomuus mainitaan viran- ja toimenhakuhakuilmoituksissa ja kunnan kiinteistöille hankitaan savuton kunta -kyltit. Lisäksi kunnanhallitus päätti, että yksittäistapauksissa kunnan kiinteistölle on mahdollista rakentaa suojaisa tupakointipaikka.

Maijalan mukaan kyseeseen voisi tulla esimerkiksi kunnantalon pihamaa, jossa tupakointi tapahtuu tällä hetkellä tupakoitsijoiden itse valitsemilla paikoilla ”nurkan takana”. Työntekijöiden lisäksi kunnan osoittama tupakointipaikka palvelisi luottamushenkilöitä ja vierailijoita.

Savuttomuuden seurantatyötä toteuttavat esimiehet ja työsuojelutoimikunta, joka tekee tarvittaessa muutosesityksiä kunnanhallitukselle. Tupakoinnista kiinni jääviä kunnan työntekijöitä ei ole suunniteltu rangaistavan.

– Neuvonnalla ja kehotuksilla mennään eteenpäin. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic