Lounais-Häme

Urjalaan halutaan valokuitua nopeasti

 

Urjalan kunnan kaikkien talouksien, yritysten ja vapaa-ajan asuntojen kytkeminen valokuituverkon piiriin maksaisi tuoreen Orbion Consultingin tekemän suunnitelman mukaan noin 23 miljoonaa euroa. Tuolloin kytkettynä olisi yli 4000 liittymää.

Kun alkukattavuus lasketaan realistiselle 40 prosentin tasolle kiinteistöistä, verkkohankkeen kustannusarvio laskee noin kahdeksaan miljoonaan euroon.

Yrittäjien aamukahveilla Urjalassa valokuitusuunnitelmaa esitellyt Arto Saikanmäki Orbion Consultingista arvioi, että viestintäviraston ja maaseutuviraston kautta hankkeeseen voisi saada tukea noin 2,6 miljoonaa euroa, jolloin verkon kustannuksiksi muodostuisi noin 5,4 miljoonaa euroa.

Saikanmäki sanoo, että suunnitelman valmistumisen jälkeen on jatkotoimien aika. Vaihtoehtoina on, että kunta perustaa valokuituverkkoyhtiön hankkeen toteuttamiseksi tai perustetaan säätiö verkon toteuttamiseksi. Kriittinen tekijä hankkeen toteuttamisessa on se, kuinka suuri kysyntä kuituverkkoyhtiöllä olisi.

Samalla hän totesi, että valokuituverkon aktiivilaitteet on uusittava 5–7 vuoden välein ja verkolle pitäisi saada myös operaattori.

Mallia kunnallisen verkon toteuttamisesta voidaan Saikanmäen mukaan Pälkäneeltä, jonne on perustettu oma kuituverkkoyhtiö.

Saikanmäen Suomi on jälkijunassa kuituverkkojen tuetussa rakentamisessa esimerkiksi Ruotsiin nähden, jossa julkinen tuki valokuituverkkojen toteuttamiseen on monikertainen Suomeen verrattaessa.

Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala sanoo digitalisaation olevan keskeisellä sijalla kunnan elinvoimapolitiikassa. Maijalan mukaan valokuituverkkoa koskeva suunnitelma tullaan esittelemään jo kesäkuussa uudelle kunnanvaltuustolle.

Maijalan mukaan yksi vaihtoehto on se, että Urjalan lisäksi kuituverkkoyhtiön toteuttamiseen lähtisi mukaan myös Vesilahti ja Akaa, joihin Orbion Consulting on tehnyt vastaavat valokuituverkkosuunnitelmat.

Saikanmäki sanoo nopeiden kiinteiden yhteyksien tarpeen lisäytyvän nopeasti. Kulman takana ovat 5G-yhteydet. Nopeat mobiiliyhteydet vaativat yhä enemmän myös valokuitukaapeliyhteyksiä.

Tukiasemia, joihin vedetään valokuitukaapeli, tullaan rakentamaan 5G:ssä jopa muutaman sadan metrin päähän toisistaan.

Saikanmäki näkee tulevaisuudessa valokuitukaapeleiden ja mobiilien liittymien täydentävän toisiaan.

-Tulevaisuudessa tarvitaan sekä kiinteistä kuitupohjaisia yhteyksiä että mobiileja yhteyksiä, Saikanmäki sanoo. Automaatio, pilvipalvelut, etätyön lisääntyminen ja esimerkiksi digitaalisten palveluiden käyttöönotto ja elämyksellinen sosiaalinen media virtuaalilaseineen tulevat kasvattamaan kaistaleveyden tarvetta.

Valokuitukaapelien tarve tulee myös kasvamaan, koska datan määrä on digitalisaation edetessä nopeasti paisumaan. Datan määrä on nelinkertaistumassa neljässä vuodessa.

Urjalan suunnitelmassa kunta on jaettu kuuteen hankealueeseen. Laskennallisesti esimerkiksi Halkivahassa kiinteistön liittäminen valokuitukaapeliin maksaisi yli 6 700 euroa kiinteistöltä, Nuutajärvellä ja Urjalan keskustassa vajaat 6000 euroa kiinteistöltä.

Saikanmäen mukaan kuluttajan liittymismaksujen hinnat voisivat lähteä 2000 eurosta ylöspäin, jolloin maksettavaksi tulisi myös 50 euron kuluttajamaksu kuukaudessa yli 30 euron verkkomaksu. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic