Lounais-Häme Urjala

Urjalalainen Raami Nordic pyrkii kasvun tielle – Uutta konseptia hiotaan Business Finlandin koronatuen vauhdittamana

Strategian kärkeä hiotaan Business Finlandin rahoituksella. Tavoitteena on kasvaa merkittäväksi toimijaksi Suomessa ja Pohjoismaissa. Kasvua haetaan korjausrakentamisesta. Liikevaihto on tuplaantunut viidessä vuodessa.
Raami Nordicin toimitusjohtaja Petteri Huhtala esitteli yrityksen toimintaa elinkeinoministeri Mika Lintilälle (vas.) ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäiselle. Lintilä pitää tärkeänä, että suomalaista yrittäjyyttä ja yritysten kotimaista omistuspohjaa edistetään jatkossa entistä ponnekkaammin, jotta kasvu ja elinvoima voidaan turvata. Koronarahoitus on avannut yrityksille myös väylän kehittämistyöhön. Kuva: Lassi Puhtimäki
Raami Nordicin toimitusjohtaja Petteri Huhtala esitteli yrityksen toimintaa elinkeinoministeri Mika Lintilälle (vas.) ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäiselle. Lintilä pitää tärkeänä, että suomalaista yrittäjyyttä ja yritysten kotimaista omistuspohjaa edistetään jatkossa entistä ponnekkaammin, jotta kasvu ja elinvoima voidaan turvata. Koronarahoitus on avannut yrityksille myös väylän kehittämistyöhön. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kolkan teollisuusalueella toimivalla Raami Nordicilla on takanaan työntäyteinen vuosi. Helmikuussa tehdyn sukupolvenvaihdoksen myötä 30 vuotta toimineen TM-Teräs oy:n osakekanta siirtyi yrityksen toiselta perustajalta Torsti Mahlaselta kokonaisuudessaan Petteri Huhtalan omistukseen. Koronan myötä yhtiö sai vielä 100 000 euron rahoituksen toiminnan kehittämiseen.

– Alkuvuoden sukupolvenvaihdoksessa Finnvera auttoi rahoitusjärjestelyissä yhdessä pankkien kanssa ja Business Finlandin kehittämisrahastosta saimme tukea koronan haittojen lievittämiseen. Rakennusliikkeiden maaliskuussa tekemä äkkijarrutus heijastui meille kahden kuukauden viiveellä, kun toukokuussa liikevaihto oli kolmannes normaalista, toimitusjohtaja Petteri Huhtala summaa.

Yritys selvisi äkkipysäyksestä lopulta vähällä. Kesälomia aikaistettiin ja osa henkilökunnasta lomautettiin ja siirrettiin 4- tai 3-päiväiselle työviikolle. Kesäkuussa yhtiö ylsi kuitenkin jo lähelle normaalia liikevaihtoa. Viime vuonna ensi kertaa neljän miljoonan euron liikevaihtoon yltänyt yritys on nytkin samassa vauhdissa.

– Tämän vuoden liikevaihto on 3,7–4 miljoonaa euroa. Kun kysyntä sakkasi, ei ollut tietoa, kauanko tilanne kestäisi. Ala on hyvin materiaalikeskeinen. Jos tekemistä ei ole varastoonkaan ei voida tehdä, koska tuotteet on räätälöity asiakkaille ja tilauksesta tuotteeksi kuluu kuusi viikkoa.

Kasvua haetaan korjausrakentamisesta

Business Finlandin tuki antoi Raami Nordicille tilaisuuden strategian hiomiseen. Koronan vuoksi uudistuotannon notkahdus on tosiasia, joten uudet ideat ovat elinehto kannattavalle toiminnalle.

Vuosina 1994–1998 myös Venäjän-kauppaa tehneen yhtiön visiona on nousta merkittäväksi toimijaksi Suomessa ja Pohjoismaissa.

– Kehittämistyön tavoitteena on löytää uusia asiakasryhmiä korjausrakentamisesta ja yksityishenkilöistä sekä saada digitalisaation hyödyntämisen kautta tehokkuutta toimintaan. Uuden konseptin kautta tarkoitus on saada lisää jalansijaa kotimaassa sekä hyödyntää konseptia myös naapurimaissa, joissa toimintaolosuhteet ovat hyvin samankaltaiset, Petteri Huhtala kertoo.

Aiemmin yritys on tehnyt kauppaa myös Ruotsiin ja Pohjois-Norjaan, mutta tällä hetkellä vientitoimintaa ei käytännössä ole.

Ennen Urjalaan tuloaan 20 vuotta lasi- ja alumiinialalla toiminut Petteri Huhtala kertoo hakeutuneensa yrityksen palkkalistoille haettuaan uusia haasteita uralleen. Hänen aloitettua firman myynti- ja markkinointivastaavana vuonna 2015, yrityksen liikevaihto on tuplaantunut kahdesta neljään miljoonaan.

Uudisrakentamisen rinnalle tulee Raami Nordicilla siis jatkossa nousemaan tärkeään osaan metalliovien ja ikkunoiden valmistus saneerattaviin kerrostaloihin. Yrityksellä on selkeä visio tarjota kokonaisvaltainen ratkaisu taloyhtiöiden ongelmiin.

– Keskiössä ei ole vain tuote ja tuotanto, vaan asiakaslähtöisyys ja arvot. Perusasiat meillä on saavutettu, joten voimme ottaa seuraavan stepin. Tahtotila konseptin kehittämiseen ja digitaalisuuden hyödyntämiseen on vahva. FL

Omistaja vaihtui ja TM-Teräksestä tuli Raami Nordic

Metallirakenteisia ovia ja ikkunoita valmistavan TM-Teräksen perustivat Urjalassa vuonna 1990 Eino Tanhuanpää ja Torsti Mahlanen.

Tanhuanpää myi osuutensa Mahlaselle vuonna 2016. Vapusta 2015 firman myynti- ja markkinointipuolta hoitanut Petteri Huhtala hankki yrityksen osakkeita vähitellen itselleen ja se siirtyi kokonaan hänen nimiinsä helmikuussa 2020.

Nimi vaihtui virallisesti Raami Nordiciksi heinäkuussa.

Yrityksen liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella neljä miljoonaa euroa. Viimeisen viiden vuoden aikana liikevaihto on tuplaantunut.

Raami Nordic työllistää 20 ihmistä, joista puolet toimii tuotannon tehtävissä.

Business Finland myönsi yritykselle koronakriisin yllätettyä maksimimäärän eli 100 000 euroa liiketoiminnan kehittämiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic