Lounais-Häme

Urjalan kirkkoherra Timo Kumpunen: Olen pystykorvaluterilainen

-Olen ”pystykorvaluterilainen”. En ala tinkiä luterilaisesta uskosta, Urjalan kirkkoherra Timo Kumpunen rajaa arvomaailmaansa.

Tuo raja on lavea, sillä Kumpusesta kaiken perusta on armon evankeliumi.

-Armon evankeliumi ylittää kaikki ihmiset; se on suurempi kuin yksittäiset asiat. Kirkko on 2000 vuotta vanha, ja kirkossa on selvitty erilaisista ajoista. Ennen nykypäivää on ollut paljon kummallisempiakin asioita. Siksi on vaikea ymmärtää, jos toinen ihminen ei pysty asemoitumaan vaikkapa homoparin asemaan. Ajattelun jäykkyys ihmetyttää, Kumpunen sanoo.

Kumpunen vihittiin papiksi vuonna 1988 eli samana vuonna, kun ensimmäiset naiset saivat pappisvihkimyksensä. Kumpunen suhtautuu luontevasti naispappeuteen ja uskoo, että ajan myötä suhtautuminen myös samaa sukupuolta oleviin pareihin arkipäiväistyy.

-En edes tiedosta aikaa, jolloin homoseksuaalisuus oli kriminalisoitava asia. Muutos on tapahtunut lyhyessä ajassa, mutta kirkko on hidas laiva kääntymään. Minulle kyse on oikeudenmukaisuudesta, Kumpunen vertailee.

Kumpunen tuli Urjalan seurakuntaan vt. kirkkoherraksi joulukuussa 2015. Vakituinen virka avautui viime syksynä, ja kirkkovaltuusto valitsi virkaan sitä hakeneen Kumpusen. Virkaanasettaminen tapahtui 22. tammikuuta piispanmessun yhteydessä. Ennen Urjalaan tuloa Kumpunen ehti asua ja työskennellä Alavuudella 20 vuoden ajan, ensin seurakuntapappina, sitten kappalaisena ja vuodesta 1996 kirkkoherrana.

Kumpunen hakeutui Urjalan seurakuntaan töihin muutettuaan Tampereelle. Hänen perheeseensä kuuluu tampereella työskentelevä vaimo Lea Pakkanen sekä neljä omaa, jo aikuistunutta lasta sekä kolme lastenlasta. Lealla puolestaan on kolme lasta ja kaksi lastenlasta, kaksoset. Kumpunen luonnehtii perhettään ”vanhaksi uusperheeksi”. Koska papin viikonloppu on maanantai ja tiistai, yhteistä vapaa-aikaa perheellä on vähän,

-Luen ja kuuntelen musiikkia. Radio Rock ja City ovat vaihtuneet Yle 1:een, josta kuuntelen klassista musiikkia, kulttuuria ja uutisia. Varsinkin työmatkat menevät rauhoittumiseen, Kumpunen kuvailee.

Urjalan noin 4800 asukkaasta seurakuntaan kuuluu noin 4000 henkeä. Kumpunen pitää määrää hyvänä. Vanhoja ihmisiä on paljon, joten seurakuntatyökin painottuu ikääntyviin.

-Kun tulin, toistelin koko ajan sanaa haaste. Haasteita täällä ovat talous ja kiinteistöt. Toiminnan näen hyvänä. Meitä on tasan tusina töissä, ja kaikki ovat omistautuneita työlleen.

Kumpusella ja Urjalan seurakunnalla riittää haasteita: seurakuntatalo pitää remontoida ja kirkko maalata. Taloudellisesti ne ovat isoja kysymyksiä pienelle seurakunnalle. Kumpunen suhtautuu haasteisiin positiivisesti: kun remontit on tehty, seurakunta on saanut isoja asioita valmiiksi. Kiinteistö- ja talousasioiden pitää olla kunnossa, mutta tärkeintä on, että kirkkoherra on seurakuntansa hengellinen johtaja.

-Ihmisille pitää olla hengellinen elämä tarjolla. Haluan paneutua messuihin ja jumalanpalveluksiin ja palvelella ihmisiä sitä kautta. Jumalanpalveluksissa on parikymmentä uskollista kävijää, hän sanoo.

Kumpunen näkee Urjalan seurakunnan verrattain yhtenäisenä ja kansankirkollisena. Verailukohteena hän pitää Pohjanmaata, jossa monet seurakuntalaiset näkevät itsensä herätysliikkeen kautta.

-Herätysliikkeet tuovat seurakuntaelämään jännitteitä ja sitä kautta elämänmakua ja kipinää. Täällä kansankirkkoinen ote tuo tasaisuutta. Pienellä paikkakunnalla tiedostetaan yhdessä tekemisen tarve. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti