Lounais-Häme Urjala

Urjalan kunta mielii savuttomaksi – Muissa Lounais-Hämeen kuntaorganisaatioissa sauhuttelu on jo kielletty

Työntekijöille luvassa tukea tupakoinnin lopettamiseen.
Savuttomuus on nykypäivää myös kuntaorganisaatioissa. Kuva: Tapio Tuomela

Urjalan kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Urjalan kunta liittyy Savuton kunta -ohjelmaan ja kannustaa tytäryhtiöitään ja sidosryhmiään savuttomuuden edistämiseen.

Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala lupaa työntekijöille tukea tupakonnin lopettamiseen.

– Alustavasti on keskusteltu siitä, että valtuuston päätöksen jälkeen pohditaan näitä toimenpiteitä yhdessä työterveyshuollon kanssa, että nykyisille kunnan työntekijöille, jotka tupakoivat ja haluavat siitä luopua, tarjotaan hoitopakettia, todennäköisesti yksilöllistä muutaman viikon tai kuukauden lääkekorvaushoitoa.

– Kelakin kuulemma nykyisin osallistuu tällaisiin kustannuksiin, ja kunta maksaisi loput.

– Tarkemmat päätökset tehdään keväällä, Maijala lisää.

Savuttomassa kunnassa tupakointi on kielletty kaikkialla kunnan sisätiloissa.

– Jos ajatellaan vaikka kunnantaloa, tupakoitsijan on mentävä kauemmas ulos tontista ja klikattava itsensä ulos työajan seurantajärjestelmästä ja käytävä näin tupakilla omalla ajalla. Ruokatunnilla saa käydä polttamassa, koska se on omaa aikaa, mutta ei työajalla. Sen valvonta tulee olemaan kyllä vaikeaa, veikkaa Maijala.

Savuttoman kunnan tilat ovat savuttomia myös tiloissa vieraileville. Kunnan rakennukset ulkoa ja sisältä on tarkoitus merkitä tupakointi kielletty -merkillä.

Maijala uskoo, että sisätiloissa ei tule olemaan ongelmia, mutta rakennuksen kuten yhtenäiskoulun pihalla riittää vieraissa paimennettavaa. Mahdollista on osoittaa jokin ulkotupakointipaikka.

Savuttomuuspäätöksen valmistelu alkoi Urjalassa viime syyskuussa kunnanhallituksen päätöksellä. Pyydetyt lausunnot puolsivat vahvasti asiaa.

Suurin osa suomalaisista asuu jo savuttomuuspäätöksen tehneissä kunnissa. Manner-Suomen kunnista 98 prosenttia on valinnut savuttomuuden. Savuttomiksi ovat julistautuneet perinteisen Lounais-Hämeen alueelta Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Somero ja Ypäjäkin. Vain Urjala uupuu.

Savuttomiksi on ryhtynyt Suomessa myös yli 250 muuta työnantajaa, joiden joukossa on yrityksiä, järjestöjä ja oppilaitoksia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic