Lounais-Häme Urjala

Urjalan päiväkodin lapsimäärä noussut selvästi – Uudet tilat käyttöön vasta lokakuussa

Laukeelan päiväkodin lapsimäärä on kasvanut vuodessa huomattavasti. Uusien tilojen remontti venähtää suunnitellusta. Väliaikaiset tilat löytyivät läheltä.
Laukeelan päiväkodin johtajan Noora Kylliön (takana) toimistotila toimii tällä hetkellä väistötilana. Kesiviikkona Kylliö pelasi Kanaset-peliä yhdessä Oivan, Emmin (vas.) ja Jennin sekä varhaiskasvatuksen opettaja Sanna Kohijoen kanssa.

Laukeelan päiväkodin hoidontarve on noussut noin 20 hoitopaikkaa viimeisen vuoden aikana. Tällä hetkellä lapsia on Urjalan ainoassa päiväkodissa kirjoilla 92, joista 30 on alle 3-vuotiaita.

Hoitopaikkaluku on noussut ennen kaikkea alle 3-vuotiaiden määrän noustua. Alle 3-vuotiaiden lasten hoitopaikkakerroin kaksi, kun sitä vanhemmilla se on yksi.

– Lapsimäärän kasvuun on vaikuttanut varmaan moni asia, jos yhteiskunnallisesti ajattelee. Työtilanne on parantunut ja varhaiskasvatusta arvostetaan entistä enemmän, Urjalan varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Rajo pohtii.

Rajoo listaa myös syiksi uuden yhtenäiskoulun vetovoiman, varhaiskasvatusmaksujen alenemisen ja vähentyneen työttömyyden Urjalassa.

Nyt Laukeelan päiväkotiin perustettiin viides lapsiryhmä. Nyt päiväkodissa on kaksi 4–5-vuotiaiden ryhmää, yksi alle 3-vuotiaiden ryhmä sekä kaksi ryhmää, joissa on joustavasti lapsia pienistä 4-vuotiaisiin.

Laukeelan päiväkodin vanhat tilat ovat jääneet kasvavalle lapsimäärälle pieniksi. Lisätilaa varten päiväkodin kanssa samassa rivitalossa sijaitsevan asuinhuoneiston vuokrasopimus irtisanottiin, ja tiloja remontoidaan tällä hetkellä päiväkodin käyttöön.

Syksyllä perustettu uusi päiväkotiryhmä siirtyy tiloihin, kun remontti on valmis. Remontin on tarkoitus valmistua lokakuussa.

Remonttivaiheen ajaksi päiväkoti tarvitsi väliaikaisia tiloja, jotka ovatkin löytyneet läheltä. Päiväkodin johtaja Noora Kylliö on luovuttanut päiväkodilla sijaitsevan toimistotilansa väliaikaisesti ryhmien käyttöön, minkä lisäksi päiväkodin käytössä ovat nuorisotila Majakka sekä Laukeelan taksiautoilijoiden irtisanoma 21,5-neliöinen tila Kiinteistö oy Urjalan Virasto- ja liikekeskuksessa.

Laukeelan taksiautoilijat toimittivat Urjalan kunnalle kirjallisen vuokrasopimuksen irtisanomisen heinäkuussa. Vuokrasopimuksen mukaan irtisanomisaika on kuusi kuukautta, mutta taksiautoilijat esittivät, että huoneiston vuokrasopimus päättyisi jo elokuun lopussa.

Maijala sopi taksiautoilijoiden kanssa, että toimitilat olisivatkin tyhjät jo keskiviikkona 15.8., jotta tilat saataisiin nopeammin varhaiskasvatuksen käyttöön. Urjalan kunnanhallitus vahvisti irtisanomisen ajankohdan maanantain kokouksessaan.

– Tilat siivottiin alkuviikosta. Remonttia siellä ei tarvitse tehdä, joten tilat ovat käytännössä heti varhaiskasvatuksen käytössä, Hannu Maijala kertoo.

Syksyn aikana 4–5-vuotiaiden ryhmät käyttävät Majakkaa ja taksiautoilijoilta vapautunutta tilaa pienryhmätoiminnassa.

– On hienoa, että on tila, johon lasten tuottamat teokset, askartelut ja rakentelut voivat jäädä paikoilleen, eikä niitä tarvitse siivota pois, Rajoo ja Kylliö kertovat.

– Uskomme, että tulossa olevat ”retkeilykuukaudet” ovat antoisia lapsille ja tuovat vaihtelua toimintaympäristöihin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

13.7.2020

Fingerpori

comic