Lounais-Häme

Urjalan peuralupamalli ei ehdi tälle metsästyskaudelle: Vastaanotto riistaneuvostossa oli kuitenkin suotuisa

Riistaneuvosto otti suotuisan kannan, mutta lainsäädäntöä vaativat muutokset vievät aikaa.
Valkohäntäpeurakanta on tihentynyt Lounais-Hämeessä merkittävästi viime vuosina.

Torstaina kokoontunut valtakunnallinen riistaneuvosto katsoo, että valkohäntäpeuran kannanhallintaan tarvitaan tehokkaita toimenpiteitä.

Käsittelyssä oli myös ”Urjalan malli”. Urjalan peuraillassa ehdotettiin muutosta kaatolupiin siten, että yhdellä luvalla voisi kaataa kaksi naarasta tai kolme vasaa. Peuraillassa vieraillut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä katsoi, että muutos voitaisiin saada voimaan ensi vuoden alusta eli jo tälle metsästyskaudelle.

Riistaneuvosto suhtautui lupakäytännön muuntamiseen suopeasti.

– Muutos lupakäytäntöihin vaatii kuitenkin lakimuutoksen. Tälle kaudelle muutos ei ehtisi, vaikka olisi kuinka hyvää tahtoa, valtakunnallisen riistaneuvoston puheenjohtaja Juhani Kukkonen kertoo.

Kukkonen katsoo lupakäytäntömuutoksen olevan yksi varteenotettava keino peurakannan hillitsemisessä, mutta peräänkuuluttaa keinovalikoiman laajempaa tarkastelua.

– Yhtenä mahdollisuutena on muuttaa peuralupien hakuprosessi kaksivaiheiseksi, jolloin lupien haussa olisi kaksi kierrosta vuosittain. Nyt käytössä on malli, jossa lupahakemus pitää jättää huhtikuun loppuun mennessä.

Kukkonen kannustaa riistanhoitoyhdistyksiä hakemaan riittävästi kaatolupia.

– Riistakeskus myönsi tälle kaudelle kaikki haetut luvat, Kukkonen muistutti. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic