Lounais-Häme Urjala

Urjalan Reikonlinnan puutteet korjataan – Esperi Caren mukaan huonot käytännöt ovat vanhaa perua

Esperi Caren mukaan huonot hoivakäytännöt ovat vanhaa perua.
Hoivakoti Reikonlinna Urjalassa toimii nykyään Esperi Caren väreissä. Kuva: Markku Åberg
Hoivakoti Reikonlinna Urjalassa toimii nykyään Esperi Caren väreissä. Kuva: Markku Åberg

Esperi Care on vastannut aluehallintovirastolle selvitys- ja selityspyyntöön urjalalaisesta hoivakoti Reikonlinnasta. Valvontakäynnillä ilmeni epäkohtia ja epäselvyyksiä mm. henkilöstön mitoituksesta ja töiden järjestämisestä, lääkehoidosta ja kehitysvammaisten asukkaiden hoidosta.

Esperi Care ikäpalveluiden liiketoimintajohtaja Arne Köhler toteaa, että vakiintuneet käytännöt eivät ole olleet Reikonlinnassa aivan nykypäivän mukaisia.

– Asiat on hoidettu kuntoon tai hoidetaan nyt kuntoon.

– Jos puhutaan henkilöstömitoituksesta, se on ollut aina yksikössä kunnossa. Kun lupa on 0,6:n mitoitukselle, toteutunut mitoitus on viikosta 47 ollut 0,64. Täytyy tietysti miettiä, miten työt järjestetään fiksusti.

Luitko tämän: Esperin Urjalan hoivakodille tiukka selityspyyntö valvojalta: epäkohtia havaittiin lähes kaikissa asioissa (FL 7.2.2020)

”Epäreilua henkilöstön kannalta”

Asian käsittely mediassa on Köhlerin mielestä tuntunut epäreilulta henkilöstön kannalta. Selvityspyynnössä on hänen mukaansa nostettu esiin niitä työtapoja ja toimintamalleja, joita henkilöstö on noudattanut hyvässä uskossa jo vuosikausia kunnallisen toiminnan aikana viranomaisten silmien alla. Esperille hoivakoti siirtyi reilu vuosi sitten.

– Tämä ei ole henkilöstön syytä. Heille on kerrottu, että nämä toimintamallit ovat ookoo. Nythän ne päivitetään tämän ajan mukaisiksi.

Köhler kiittää hoivakodin henkilöstöä ja uutta yksikönjohtajaa Soili Uusitaloa, joka on lähtenyt viemään uudistuksia läpi tiiminsä kanssa nopeallakin aikataululla.

Selvityspyyntö puuttui myös henkilökunnan runsaaseen vaihtumiseen Reikonlinnassa viime syksynä. Köhlerin mukaan lähteneiden ja opintovapaalle jääneiden työntekijöiden tilalle on heti rekrytoitu väkeä ja saatu vakituiset paikat täytettyä.

Hoivahenkilöitä tarvitaan hurjasti lisää

Hoivakotikriisi nosti yleiseen tietoisuuteen vanhustenhoidon puutteet vuosi sitten.

Esperi Care on sittemmin palkannut lisää henkilöstöä, kasvattanut tukitöiden määrää ja painottanut yksikönjohtajien työajassa hallinnollisia tehtäviä ja johtamista. Samalla henkilöstömitoitus on noussut 0,57:stä 0,59:ään.

Esperi Care solmi viime vuonna noin 2000 uutta työsuhdetta, joista noin 860 toistaiseksi voimassa olevia. Tosin vaihtuvuus on alalla kova.

Sitova vanhuspalveluiden hoitajamitoitus 0,7 astuu voimaan kevääseen 2023 mennessä.

Köhler laskee, että Esperi Caren pitää palkata kokoaikaisia hoivahenkilöitä nykyisen parintuhannen kokoaikaisen lisäksi noin 400, jotta mitoitus toteutuu. Todellisuudessa lukumäärä on selvästi isompi, koska alalla monet tekevät lyhyempää työviikkoa.

Vaadittu hoitohenkilöstölisäys on noin 16 prosenttia. Kovin haastavaksi yhtälön tekee se, että seuraavan 10 vuoden aikana alalta lähtee eläkkeelle ennätysmäärä työntekijöitä ja kysyntä hoivapaikkoihin kasvaa väestön ikääntymisien vuoksi

– On tämä Suomi oy:lle iso haaste, Köhler sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic