Lounais-Häme Urjala

Urjalan suurmiehen syntymästä 100 vuotta 2020 – Linnan juhlavuosi käynnistetään Väinön nimipäivänä

Kirjailijat Väinö Linna ja Eila Pennanen Pentinkulman päivillä. Kuva: Forssan Lehti
Kirjailijat Väinö Linna ja Eila Pennanen Pentinkulman päivillä. Kuva: Forssan Lehti

Väinö Linna näkyy ja kuuluu Urjalassa ensi vuonna isosti. Linnan syntymästä tulee joulukuussa 2020 kuluneeksi sata vuotta. Väinö Linnan seura ry ottaa juhlavuoden huomioon erityisellä tavalla. Tavoitteena on tuoda nimikkokirjailija kansakunnan kaapin päälle.

– Hänen elämäntyönsä on edelleen väkevästi läsnä ja herättää yhteiskunnallista keskustelua, toteaa seuran puheenjohtaja Heidi Rytky.

Juhlavuosi polkaistaan virallisesti käyntiin helmikuun 17. päivä, Väinön nimipäivänä. Talven ja alkukevään ohjelmaa tulee olemaan Väinö Linnaan liittyvä muistitiedonkeruuprojekti, jonka pohjalta on tarkoitus tehdä myös Linnan lapsuuteen ja nuoruuteen keskittyvä Päiväläispoika-näyttely.

– Jatkossa kerätty tieto olisi myös tutkijoiden ja kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä, Rytky lupaa.

Linnan perintö Pentinkulman päivillä

Juhlavuonna on luvassa myös paljon muuta. Seura esimerkiksi kehittää Väinö Linnan reittiä ja tuottaa reitille mobiiliopastuksen. Sisältöä tehdään myös lukiolaisille, joille järjestetään kurssi tieteellisistä menetelmistä aiheena Täällä Pohjantähden alla -trilogian maailma ja historiallinen aika.

Lisäksi Väinö Linnan seura järjestää juhlavuoden aikana kirjoituskilpailun yhteistyössä Pirkkalaiskirjailijoiden kanssa. Linnan perintö on vahvasti mukana myös Pentinkulman päivillä, joilla nähdään muun muassa Nuoret sotilaat -monologinäytelmä.

Väinö Linnan seura haluaa ottaa valtakunnallista vastuuta Väinö Linnan juhlavuodesta.

– Olemme valmistautuneet keräämään Väinö Linnan seuran sivuille tietoa myös muiden järjestämistä Väinö Linnaan liittyvistä tapahtumista tai hankkeista. Lisäksi meille on jo nyt tullut monia Linnaan liittyviä tiedusteluja. Selvästi aihe tulee olemaan läsnä ensi vuoden keskusteluissa ja hankkeissa, Heidi Rytky uskoo.

Rahoitusta hankkeelle ja tukea yhteistyökumppaneilta

Juhlavuosi on suuri ponnistus seuralle, jolla ei ole vakituista työntekijää. Siksi se toteutetaan yhteistyökumppanien kanssa. Seura on myös saanut rahoitusta juhlavuoden toimenpiteisiin.

Leader-ryhmä Pirkan Helmi on puoltanut noin 40 000 euron avustusta ja Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto on vuonna 2019 myöntänyt seuralle 20 000 euron kärkihankeapurahan. Keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat myös Urjalan kunta, WSOY, Pirkkalaiskirjailijat, Tampereen yliopisto ja Tampereen kaupunki.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic