Lounais-Häme

Urjalan teillä vaarallisia hyppyreitä

Urjalassa on sattunut loppukesällä kaksi loukkaantumisiin johtanutta moottoripyöräonnettomuutta, joista ainakin toisen syynä on Valkeakosken poliisilaitoksen mukaan tien kunto.

Viimeksi nuori helsinkiläisnainen menetti lauantaina Nuutajärventiellä olleen töyssyn takia moottoripyöränsä hallinnan, ja hänellä todettiin Valkeakosken aluesairaalassa murtuma kyynärpäässä sekä ruhjeita raajoissa.

Forssan Lehden saamien tietojen mukaan Nuutajärvellä on sattunut lisäksi useita läheltä piti -tilanteita sekä noin kuukausi sitten ambulanssin tulon vaatinut haveri vanhemmalle miesmotoristille.

Silminnäkijähavainnot kertovat syynä olevan pahimmillaan noin 15–20 sentin korkuiset töyssyt, joita on Nuutajärven ja Tursan välisellä tieosuudella useita.

Kumpareet sijaitsevat vaikeasti havaittavissa olevissa, varjoisissa kohdissa. Autoilijalle esteet ovat vielä väistettävissä, mutta kaksipyöräisillä kulkuvälineillä liikkuville yhtäkkinen ”hyppyri” voi tuottaa ikävän yllätyksen.

– Hyppyrit ovat ilmestyneet keväällä ja kolme niistä on tosi pahoja. Itse osaan jo niitä väistää, vaikka pää kävi kyllä katossa keväällä. Maisematiellä on tietysti paljon moottoripyöräilijöitä, jotka eivät osaa varoa, yrittäjä ja kesämökkiläinen Asko Tapioharju kertoo. Hän ajaa matkailutie 230:a lähes päivittäin keväästä syksyyn, ja ihmettelee alueen teiden kunnosta vastaavan välinpitämättömyyttä.

– Siinä menee muutama minuutti, kun paikat korjaa karhulla, entinen motoristi päivittelee.

TIENPIDON ASIANTUNTIJA ja päällysteistä vastaava Ossi Saarinen Pirkanmaan ELY-keskuksesta kertoo saaneensa yhteydenoton Nuutajärventien kunnosta.

– Tänään soitti asiakas, ja viemme asiaa juuri eteenpäin. Tutkimme tilannetta ja alamme keskustella paikkausurakoitsijan kanssa, Saarinen kommentoi tilannetta maanantai-iltapäivällä.

Selvityksen alla on myös, tarvitaanko paikalle sunnuntaina pystytettyjen varoituskylttien lisäksi tarkempia merkkejä töyssyjen kohdalle.

Aiempia yhteydenottoja tiestön kunnosta Nuutajärveltä on vuoden aikana tullut kolme, ja nämä johtivat tien tarkastuksiin ja paikkauksiin. Pari vuotta sitten Nuutajärvellä sattunut moottoripyöräonnettomuus vaikutti Saarisen mukaan myös tien paikkaukseen.

Lisäksi matkailutie 230:n kuoppaisesta kunnosta on tullut palautetta. Tien uudelleen päällystämisestä päätettiin keväällä, minkä takia sen pinnan pienemmät kunnostustyöt ovat jääneet vähälle.

– Monet vauriot johtuvat tien pohjasta, ja kuopat syntyvät nopeasti. Tie on jatkuvassa seurannassa, ja sitä on korjattu viimeksi tällä viikolla, Saarinen sanoo.

Matkailutien osuus Koskioisista Urjalaan, Hunningon kohdalle saa uuden päällysteen syyskuun toiselta viikolta alkaen. Tietyöt kestävät keleistä riippuen noin pari viikkoa.

– Pahimmat reiät paikataan nyt, mutta täysin uusi päällystys on tulossa, Saarinen lupaa.

Eira Talka

Uusimmat

Fingerpori

comic