Lounais-Häme

Urjalan uusi koulu houkuttelee oppilaita

Urjalan yhtenäiskoulun 1.–9. luokalla opiskelee tällä hetkellä 357 oppilasta, joista akaalaisia on 55. Uusia akaalaisia on yhtenäiskoulussa aloittanut syksyllä alakoulussa hiukan alle 40 ja yläkoulussa muutama.

-Kyllä meidät yllätti akaalaisten lasten innostus tulla tänne kouluun, Urjalan sivistystoimenjohtaja Juha Salo toteaa.

Tulijat ovat suurimmaksi osaksi Kylmäkoskelta, koska sieltä on kouluun myös kyyditystä.

-Joka vuosi joitain oppilaita tulee Urjalaan kouluun Kylmäkosken aseman lähistöltä, toteaa alakoulun apulaisrehtori Minna Perkiö, mutta korostaa myös, että tämän syksyn määrä on poikkeuksellisen suuri.

Myös Viialasta on koululle tullut kyselyitä, mutta sieltä ei ole ollut toimivaa matkayhteyttä Urjalaan.

Kunnilla ei ole velvollisuutta muiden kuntien asukkaiden koulukyytien järjestämiseen, mutta Kylmäkoskelta Urjala on järjestänyt kyydityksiä. Muilta seuduilta vanhemmat ovat järjestäneet kyydit itse.

-Käytämme kuljetuksissa Kylmäkosken kirkolta normaaleja linja-autovuoroja, kertoo Salo.

Yhtenäiskoulu on saanut uusien oppilaiden vanhemmilta pääosin kiittävää palautetta. Viesteistä on myös kuulunut huoli Akaan omien koulujen sisäilmaongelmista, joiden takia moni vanhempi on mieluummin siirtänyt lapsensa kouluun Urjalaan.

-Sisäilmaongelmat liittyvät ihan selvästi tähän. Meille on ilmoitettu esimerkiksi, että lapsi on oireillut entisessä koulussaan, sivistystoimenjohtaja kertoo.

Akaasta siirtyneiden koululaisten suuri määrä on aiheuttanut kouluille jonkin verran järjestelyitä. Koululle on hankittu lisää pulpetteja ja kirjoja. Uusia ryhmiä ei ole tulijoiden takia perustettu, vaan oppilaita on muista kunnista otettu sen verran kuin ryhmään mahtuu. Kaikki halukkaat eivät olekaan yhtenäiskouluun tänä vuonna päässeet.

Oppilasmäärän kasvu lisännee kuitenkin jonkin verran valinnaisaineiden saatavuutta, kun tulijoita eri valinnaisryhmiin saadaan tarpeeksi.

Vanhemmilta on tullut kiitosta.

-Uusien akaalaisten vanhemmat ovat olleet tosi tyytyväisiä, vaikka koulukyytien järjestäminen onkin vähän hankalampaa. He kertovat, että Urjalan kunta on ottanut heidät tosi hyvin vastaan, Salo toteaa myhäillen.

Tulevaisuuden suunnitteleminen kouluissa on silti hyvin hankalaa. Salo kertoo, että Urjalassa erot syntyvyydessä ovat vuosittainkin suuria, eikä akaalaisten perheiden suunnitelmista seuraaville vuosille voi tietää.

-Kunnissa ei ole tehty selkeitä päätöksiä tulevaisuuden suhteen, joten tämäkin tuo epävarmuutta, lisää yhtenäiskoulun rehtori Marko Nevalainen.

Urjalassa seurataankin tarkalla silmällä lähikuntien kouluverkkouudistuksia. Talousarviota ensi vuodelle tehdään nyt syksyllä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic