Lounais-Häme Urjala

Urjalan valtuusto hyväksyi alijäämäisen talousarvion ja päiväkodin saneerauksen

Urjala tekee sekä tänä että ensi vuonna noin puolen miljoonan euron alijäämän.
Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Urjalan valtuusto teki maanantain kokouksessaan kaksi isoa päätöstä.

Valtuusto hyväksyi yli puoli miljoonaa euroa alijäämäisen talousarvion ja Laukeelan päiväkodin remontin suunnitelman.

Päiväkoti ei herättänyt valtuustossa keskustelua, mutta alijäämäinen talousarvio aiheutti jonkin verran huolestuneita äänensävyjä.

Sekä valtuutettu Jaakko Honkaniemi (kok.) että hallinto- ja talousjohtaja Terhi Källi tuumasivat, että taloustilanne ei ole vielä huolestuttava, mutta alijäämää ei saa kerryttää kovin montaa vuotta.

– Tällaisia talousarvioita ei voida tehdä montaa perätysten. Pienen kunnan talous menee sote-puolen asioiden vuoksi helposti miinukselle, Honkaniemi sanoi.

Uusi lääkäri ja lisää hoitajia

Ensi vuonna Urjalan taloutta kurittaa esimerkiksi toimintakulujen kasvu. Kulut nousevat 35 miljoonaan euroon, mikä on kaksi prosenttia tätä vuotta enemmän.

Menoja kasvattaa esimerkiksi kunnan tavoite kehittää sosiaali- ja terveyspalveluitaan. Terveyskeskukselle palkataan yksi uusi lääkäri purkamaan jonoja ja ikäihmisten kotihoitoon perustetaan kaksi uutta lähihoitajavakanssia.

Myös verotulot tippuvat, koska asukasennusteen mukaan Urjalan väkiluku on ensi vuonna sata henkilöä vähemmän kuin tänä vuonna. Ennusteen mukaan Urjalassa asuu ensi vuonna 4671 henkilöä.

Urjala valmistautuu ottamaan 1,5 miljoonaa euroa lisää lainaa investointeja varten. Kaikkiaan ensi vuoden investoinnit vievät Urjalalta reilut 2 miljoonaa euroa.

– Mutta ei tässä ole paniikkia. Tänä vuonna teemme selvästi vähemmän alijäämää kuin odotimme, Terhi Källi sanoi.

Vielä vuoden 2018 lopulla kunta arvioi tekevänsä tänä vuonna miljoonan euron tappion. Nyt näyttää siltä, että miinusta kertyy puoli miljoonaa euroa.

Päiväkoti väistyy Attendon tiloihin

Valtuusto vahvisti kokouksessaan, että Laukeelan päiväkodin remontin suunnittelu jatkuu.

Päiväkoti toimii entisessä rivitalossa, joka on remontoitu päiväkodin käyttöön. Nyt rivitaloon halutaan tehdä saneeraus, joka mahdollistaa koko tilan pitkäaikaisen käytön päiväkotina.

Valtuusto päätti maanantaina, että tekninen palvelukeskus jatkaa peruskorjauksen tarkempaa suunnittelua.

– Päiväkodin remontti on Urjalalta iso ponnistus. Ei pelkästään investointikustannusten vuoksi, vaan myös siksi, että toimintaa täytyy ylläpitää remontin aikana. Väistötilat vuokrataan Attendolta, ja niissä ollaan vuoden 2021 loppuun asti, Källi kertoo. FL

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic