Lounais-Häme Urjala

Urjalan valtuusto nuijittiin läpi puheitta – veroprosentti nousee ensi vuonna 22:een

Valtuusto vahvisti ensi vuoden tuloveroprosentiksi 22 prosenttia. Veroprosentti on vielä tänä vuonna 21,75 prosenttia.
Urjalan tekninen johtaja Kimmo Virta kutsuttiin kunnanhallituksen kokoukseen selvittämään, miksi teknisen lautakunnan hankkeet ovat viivästyneet. Valtuusto käsitteli maanantaina teknisen lautakunnan lausuntoa.

Urjalan kunnanvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan, että kunnan tuloveroprosentti nousee ensi vuonna 22 prosenttiin. Veroprosentti on tällä hetkellä 21,75 prosenttia. Päätös ei herättänyt lainkaan keskustelua tai soraääniä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Honkaniemi (kok.) esitteli veronkorotuksen taustat kokouksessa ja kuvasi nostoa maltilliseksi.

Tuloveroprosentin nosto nähtiin tärkeäksi, koska veroprosentin kiristämisenkin jälkeen kunnan talous jää nykyisten laskelmien mukaan noin puoli miljoonaa alijäämäiseksi.

– Kun kuntalainen laittaa yhden euron lisää kunnan kassaan, kunta lupaa säästää yhden euron menoista, Honkaniemi sanoi.

Kiinteistöveroprosentit pysyvät ensi vuonna samoissa lukemissa kuin tänä vuonna.

 

Mikään muukaan valtuuston päätöksistä ei aiheuttanut keskustelua. Päätöksiä nuijittiin läpi nopeasti, ja kokous oli ohi 20 minuutissa.

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti esimerkiksi teknisen lautakunnan selvityksen siitä, miksi vuodelle 2017 suunnitellut investoinnit ovat lykkääntyneet.

Teknisen lautakunnan selvityksestä ilmenee, että syy hankkeiden lykkääntymiselle varsin yleinen: henkilöstöpula.

Hankkeita on liikaa verrattuna niiden toteuttajien määrään. Lisäksi työaikaa menee kiireisten asioiden hoitamiseen. Esimerkiksi putkivuotoihin ja sisäilmanlaadunmittauksiin pitää reagoida välittömästi. Raportin mukaan työpäivät kuluvat usein aivan eri tehtävissä kuin oli suunniteltu.

Aikaa tuhrautuu myös kilpailuttamisten tekemiseen. Tekninen lautakunta toivookin raportissaan, että henkilöstömäärää lisättäisiin ja että suorahankintarajaa nostettaisiin. Näihin toiveisiin valtuustossa ei kuitenkaan otettu kantaa, koska kunnanhallituksen kokouksessa keskusteltiin aiheesta toista tuntia. Hallitus keskusteli esimerkiksi organisaatiomuutoksista.

 

Valtuuston kokouksessa käsiteltiin myös Urjalan ensimmäistä omaa maahanmuuttajien kotouttamissuunnitelmaa.

Aiemmin Urjala oli osana Pirkanmaan kotouttamisohjelmaa, mutta vuonna 2017 kunta otti vastaan ensimmäiset kiintiöpakolaisensa, jolloin sille tuli tarve laatia oma kotouttamissuunnitelma.

Käytännössä suunnitelmassa käydään läpi, millaisiin palveluihin maahanmuuttajilla on oikeus. Näitä ovat esimerkiksi tasoa vastaava koulutus, varhaiskasvatus sekä terveydenhoito. Suunnitelmassa myös mainitaan, että Urjalan koko kunnan henkilöstöä on koulutettava maahanmuuttajien kohtaamiseen. Suunnitelmassa päätetään, että kunnassa käytetään vain ammattimaisia tulkkeja, koska maahanmuuttajalla on oikeus tulla ymmärretyksi.

Kotouttamissuunnitelma nuijittiin läpi ilman puheenvuoroja. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

20.2.2020

Uusimmat