Lounais-Häme

Urjalan vanhainkoti Attendolle

 

Urjalan kunnanvaltuusto oikeutti parin äänestyksen ja kovan kritiikin saattelemana kunnanhallituksen myymään Urjalan vanhainkodin rakennuksen Attendo oy:lle 1,5 miljoonalla eurolla.

Varavaltuutettu Suvi Mäkeläinen (kesk.) ehdotti Pauli Lellan (ps.) kannattamana, että asia jätettäisiin pöydälle tarkempaa pohdintaa varten. Ehdotus hävisi äänin 9–17. Lisäpohdinnan kannalla olivat heidän lisäkseen Ari Aalto, Kari Järvinen ja Lari Pynnä (sd.), Kari Liehu ja Kyllikki Lähdeniemi (kesk.) sekä Pasi Ruuska ja Ilpo Viitasaari (ps.).

Seuraavaksi Ilpo Viitasaari ehdotti Lellan kannattamana asian hylkäämistä, mutta kunnanhallituksen yksimielinen esitys tuli hyväksytyksi äänin 20–6 (1 poissa). Vastassa olivat Viitasaaren ja Lellan lisäksi Aalto, Lähdeniemi, Mäkeläinen ja Ruuska, jotka suurella joukolla halusivat päätökseen kirjattavan eriävän mielipiteensä.

Vastustajat ihmettelivät kovaa kiirettä ja kuvasivat Attendoa monikansalliseksi veroparatiisiyhtiöksi, joka ottaa voittonsa Mäkeläisen sanoin karsimalla vanhusten ruoasta ja henkilökunnasta. Hän piti ”verovaroin tuettua veronkiertoa” pöyristyttävänä ja moraalittomana.

Kiire herätti Viitasaaresta epäilyjä joidenkin saamasta edusta. Vihjaus sai valtuuston puheenjohtajan Raimo Saaren (sd.) ja kunnanjohtaja Hannu Maijalan kiistämään karvat pystyssä kaiken keplottelun. Saaresta oli asiatonta ryhtyä syyttelemään ilman perusteita. Maijala nokkaisi, eivätkö valtuutetut tiedä, että maakuntavetoista sote-uudistusta yhtiöittämisineen ajaa juuri keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostama hallitus. Hänestä asiasta olisi kannattanut kesällä tentata myös Attendon myyntijohtajaa oikean tiedon saamiseksi.

Lähdeniemi kuvasi hanketta kuin muinoin vaivaisten hoidattamiseksi alimmalla tarjouksella. Mäkeläinen, Viitasaari ja Ruuska oudoksuivat, miksi hanketta ei ole kilpailutettu ja tehty kattavaa julkista tarjouspyyntöä.

Attendo on vuokraamassa Sairaalanmäeltä tontin rakentaakseen sille uuden 40–45-paikkaisen hoivakodin. Tontti, jolla on purettava, entinen asuinrakennus, on ollut vuokrattuna Urjalan Taloille. Kunta on kunnanhallituksen päätöksellä sitoutunut korvaamaan purkukustannukset 70000 euroon saakka.

Järjestely Attendon kanssa edellyttää siirtymistä palvelusetelijärjestelmään. Asiakas saa palvelusetelillään valita, minne palveluasumiseen hakeutuu.

Urjalan kolmikerroksinen, 40-paikkainen vanhainkoti on rakennettu vuonna 1954. Sen asukashuoneita ei pysty kohtuukustannuksin muuttamaan haluttuun tehostettuun palveluasumiseen. Sen toiminnan jatkuminen on kunnan mukaan hyvin epävarmaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtyessä 2019 maakunnalle.

Rakennettava hoivakoti turvaa osaltaan sen, että sote-uudistuksen jälkeenkin Urjalassa on asianmukaisia hoiva-asumispaikkoja.

Ratkaisua perustellaan myös taloudella. Urjala on Attendon edullisemmilla hoitopäivähinnoilla säästämässä noin 580000 euroa vuodessa. Lisäksi rakennuskauppa mahdollistaa kunnalle hoitorakennuksesta luopumisen kustannusneutraalisti vuoden 2019 alkuun mennessä.

Akaan kaupungin listoilla oleva vanhainkodin hoivahenkilöstö on siirtymässä Attendon palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Tämä ei kuitenkaan koske vanhainkodilla keskuskeittiössä työskentelevää henkilöstöä eikä kiinteistöhuoltoa.

Attendo on Pohjoismaiden suurin terveydenhuollon ja hoivapalvelujen yritys. Sillä on Suomessa 140 hoiva- ja palvelukotia FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti