Lounais-Häme

Urjalan VPK:lla pyyhkii hyvin – ja parempi olisikin sillä sopimuspalokunnat ovat välttämättömiä

Viime vuosina on herännyt keskustelua ja pelkoa siitä, riittääkö vapaaehtoisiin palokuntiin harrastajia tulevaisuudessa, jotta paikallinen turvallisuus pystytään takaamaan.

Erityisen tärkeitä sopimuspalokunnat ovat pienillä paikkakunnilla, kuten Urjalassa. Lähin vakituinen palokunta sijaitsee Urjalan keskustasta 30 kilometrin päässä Akaassa.

Sopimuspalokunnalla tarkoitetaan alueellisen pelastuslaitoksen kanssa palokuntasopimuksen tehnyttä palokuntaa, yleensä vapaaehtoista palokuntaa.

Urjalan vapaaehtoisen palokunnan päällikkö Antti Kivistö arvioi, että Urjalan VPK:n nykytilanne ja myös lähitulevaisuus näyttävät tällä hetkellä hyviltä.

-Olemme mukavasti uusineet kalustoamme, saimme esimerkiksi viime vuonna uuden sammutusauton. Väkeä on tällä hetkellä melko kiitettävästi, Kivistö sanoo.

 

Kivistö kertoo, että Urjalan VPK:lla on tällä hetkellä 12 aktiivista jäsentä, minkä lisäksi nuorisojaosto toimii aktiivisesti.

-Harrastajamäärät ovat pysyneet tällä vuosituhannella tasaisina, suuria muutoksia ei ole tullut. Toivottavasti harrastajia riittää jatkossakin. Harrastuksen kerran aloittaneet ovat kyllä aina jatkaneet sen parissa, Urjalan VPK:n varapäällikkö Janne Saari sanoo.

Sopimuspalokuntien tilanne vaihtelee alueittain melko paljon. Saaren mukaan Pirkanmaalla sopimuspalokunnilla pyyhkii pääosin oikein hyvin. Kivistö uskoo sopimuspalokuntien säilyvän vahvoina myös tulevaisuudessa.

-Niitä tarvitaan aina, ja ne ovat kustannustehokas tapa hoitaa pelastustoiminnan tehtäviä, Kivistö sanoo.

 

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan sopimuspalokunnat ovat mukana noin 60 prosentissa hälytystehtävistä Suomessa.

Urjalan VPK:lla tehtäviä on vuosittain keskimäärin 120–130.

Urjalassa on tällä hetkellä yhteensä neljä sopimuspalokuntaa, Urjalan, Menosten, Nuutajärven ja Halkivahan VPK:t. Vielä pari vuotta sitten listan jatkona oli Honkolan VPK.

-Honkolassa ei ymmärtääkseni ollut tarpeeksi harrastajia, Saari kertoo.

-Säiliöauton kokoinen lovi Urjalaan tuli heidän lopetettuaan. Meillä on yksi säiliöauto, minkä lisäksi Akaan Kylmäkoskella on yksi säiliöauto, Kivistö sanoo.

 

Pirkanmaalta oli Kivistön tietojen mukaan Pyhärannan maastopaloja sammuttamassa noin 30 palomiestä, jotka ovat jo palanneet takaisin. Urjalasta ei ollut sammuttajia mukana.

Jos Lounais-Hämeessä sattuisi vastaava suurpalo, Kivistön mukaan Urjalasta saataisiin ilman muuta kalustoa avuksi sammutustöihin.

-Pystyisimme silti pitämään myös omaa valmiutta pystyssä Urjalassa, Kivistö sanoo. FL

 

Paloasema täytti pyöreitä lauantaina
Urjala
Urjalan vapaaehtoinen palokunta vietti omia 80-vuotisjuhliaan kaksi vuotta sitten, tänä kesänä oli aika juhlia pyöreitä vanhan paloaseman kunniaksi.
Urjalan vanha paloasema Työväentalontiellä vihittiin käyttöön 31.7.1938. 
80-vuotisjuhlia vietettiin rakennuksella lauantaina, jolloin paloaseman edessä paljastettiin muistolaatta. Samalla julkaistiin myös Markus Toorikan kokoama Aatteen paloa Urjalassa – Urjalan VPK 1936–2016 -kirja.
Juhlissa myös esiteltiin paloautoja vuosilta 1939, 1966 ja 1990.
 
Viime vuosina Urjalan VPK on remontoinut vanhaa paloasemaa. Viime vuonna maalattiin rakennuksen ulkoseinät.
– Rakennus käytiin ulkoa kokonaan läpi. Maalaamisen lisäksi osa ikkunoista uusittiin ja osa korjattiin. Myös katto paikattiin ja maalattiin, Urjalan VPK:n varapäällikkö Janne Saari sanoo.
Rakennuksen sisällä uusittiin letkutornin rappuset, jotka olivat lahonneet.
Paloasema oli Urjalan VPK:n käytössä vuoteen 1986 asti.

Uusimmat

Fingerpori

comic