Lounais-Häme Urjala

Urjalan Vuoden nuori valokuvaa, vaikuttaa ja urheilee maajoukkuetasolla

Urjalan Vuoden nuoreksi valittu Joona Paija valokuvaa, urheilee ja vaikuttaa nuorisovaltuustossa.
Urjalan Vuoden nuori, Joona Paija on monessa mukana.
Urjalan Vuoden nuori, Joona Paija on monessa mukana. Kuvat: Hanna Aronen

Väinö Linnan lukiossa ensimmäistä luokkaa käyvä Joona Paija perusti oman valokuvausyrityksensä jo syksyllä 2018.

– Kuvaamisharrastus alkoi muutama vuosi aiemmin, kun otin Thaimaan lomalle mukaan äidiltä pölyttymään jääneen järkkärin. Ajattelin ottaa hyviä kuvia hyvällä kameralla, Joona Paija muistelee hymyillen.

Lomamatka kului kuvausta opetellessa. Matkan jälkeen valokuvausharrastus jatkui ensin luontokuvauksen ja sittemmin urheilukuvauksen parissa. Joona Paija on tallentanut hetkiä muun muassa maahockeyn, jääkiekon ja jalkapallon parista.

– Urheilukuvaus on vahvasti kaikista muista paitsi kuvaajasta riippuvaa. En silti pidä sitä erityisen haastavana, koska olen kuvannut sitä jo niin paljon.

Harrastuksesta työ

Urheilukuvauksen myötä Joona päivitti myös kuvauskalustonsa. Lisäksi taitavan tekijän maine kiiri eteenpäin, ja Joonaa tilattiin kuvaamaan muun muassa tapahtumia sekä promokuvia.

– Päätin perustaa toiminimen syksyllä 2018, josta alkoi ura valokuvausyrittäjänä. Se oli omalla tavallaan sekä siunaus että kirous valokuvausharrastukselle, koska aloin tehdä työtä tosissaan asiakkaille, niin siinä on tietysti omat vastuunsa, ja pitää kehittyä jatkuvasti.

Harrastukseksi kuvaaminen on tietysti jäänyt vähemmälle.

Valokuvaus JPaijan tämänhetkisiin kuvauspalveluihin lukeutuu muun muassa urheilukuvaus, muotokuvaus miljöössä, rippikuvat, tapahtuma- ja konserttikuvaus sekä pr-kuvat.

– Keikkaa on riittänyt ihan mukavasti, eikä minun ole vielä toistaiseksi tarvinnut pitää isommin ääntä itsestäni markkinointimielessä.

Elokuussa Joona aikoo lähteä kuvaamaan Neste Rallia Jyväskylään.

– Autot ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Innostus autokuvaukseen lähti syksyllä Kuopiossa Toyota Supraa kuvatessa. Siinä tuli sellainen onnistumisen tunne, kun kaikki osui kohdilleen, niin sitä vaan tahtoi lisää.

– Katsotaan, mitä elämä tuo tullessaan. En halua vielä tässä vaiheessa piirtää kovin tarkkoja suuntaviivoja elämälleni, Joona Paija sanoo.

Maajoukkuetason urheilua

Lukiolaisnuoren elämään mahtuu myös muita harrastuksia ja vastuutehtäviä.

– Tällä hetkellä kuntoutan leikattua polveani, jotta pääsen takaisin urheiluharrastusten pariin.

Paija pelaa maahockeytä ja talvikaudella indoor hockeya Urjalan Urheilijoiden sekä helsinkiläisen ABC-Teamin riveissä.

– Toimin U16-maajoukkueen kapteenina viime kesän EM-kisoissa Bulgariassa. Maajoukkuetouhuihin olisi tavoite taas kuntoutua, Joona Paija kertoo.

Paija on myös yksi Urjalan nuorisovaltuuston perustajajäsenistä vuodelta 2017.

– Tällä hetkellä toimin Urjalan nuorisovaltuuston varapuheenjohtajana.

Moni on kysynyt Paijalta, suuntautuuko hän tulevaisuudessa valokuvauksen tai politiikan pariin.

– Katsotaan, mitä elämä tuo tullessaan. En halua vielä tässä vaiheessa piirtää kovin tarkkoja suuntaviivoja elämälleni. Lukion jälkeen valtio on päättänyt puolestani asepalveluksen, mutta sen jälkeen yliopisto-opinnot voisivat olla ajankohtaisia. Tällä hetkellä kauppatieteet pyörivät mielessä hyvänä vaihtoehtona.

Joona Paija

Syntynyt 2003

Urjalan Vuoden nuori

Opiskelee Väinö Linnan lukiossa

Joonan kuvagalleria löytyy osoitteesta: jpaija.fi

 

Juttu on julkaistu Seutu-Sanomissa 29.1.2020. 

Fingerpori

comic

Näkoislehti