Lounais-Häme Urjala

Urjalan yhtenäiskoulun tulevasta oppilasmäärästä epävarmuutta – akaalaisia voi siirtyä uuteen lähikouluunsa

Uudehkoa yhtenäiskoulua on Urjalassa pidetty vetovoimatekijänä.

Urjalan yhtenäiskoulun tuleva oppilasmäärä on aiheuttanut epävarmuutta laadittaessa Urjalan sivistyslautakunnan ensi vuoden talousarviota. Urjalassa käy koulua varsin paljon akaalaisia oppilaita entisen Kylmäkosken puolelta. Heitä on kuutisenkymmentä, joista valtaosa opiskelee yhtenäiskoulussa ja muutama Aseman koulussa.

Varsinkin Taipaleella ja Kylmäkosken asemalla asuvat nykyiset akaalaiset ovat tavanneet jo ennen yhtenäiskoulua käydä koulua Urjalassa. Tätä nykyä entistä suurempi osa on valinnut urjalalaiskoulun, koska oma Kirkonkylän koulu on kärsinyt sisäilmaongelmista.

Oppilasjako voi muuttua, sillä Akaan Kylmäkosken kirkonkylään rakennetaan parhaillaan uutta koulurakennusta, joka on tulossa käyttöön syksyllä 2019.

Oppilasmäärät on Urjalassa arvioitu nykyisten oppilasmäärien pohjalta.

– Epävarmuustekijä on, kuinka moni meillä opiskelevista palaa mahdollisesti niin sanottuun oikeaan lähikouluunsa, sanoo Urjalan sivistysjohtaja Juha Salo. Paluumahdollisuus koskettaa nuorimpia ikäluokkia.

Etukäteisarvioiden mukaan isoa siirtymää ei ehkä tule, mutta todellisuus selviää vasta ensi vuonna. Yhtenäiskoulussa on tällä hetkellä noin 340 lasta ilman esioppilaita ja lukiolaisia.

Urjalan yhtenäiskoulun ansiosta Urjalassa käy selvästi entistä enemmän oppilaita muista kunnista ja urjalalaisia käy jonkin verran vähemmän koulussa muualla, esimerkiksi Punkalaitumella. Näin Urjalan kotikuntakorvaustuotot ovat nousseet ja kotikuntakorvauskulut laskeneet.

Akaan kaupunki päätti viime syksynä ratkaista Kylmäkosken kirkonkylän koulun sisäilmaongelmat rakentamalla homekoulun tilalle upouuden koulurakennuksen. Uusi alakoulu nousee samalle tontille kuin vanha koulurakennus, jolloin siinä voidaan hyödyntää valmiita sähkö-, vesi-, viemäri- ja lämpöliittymiä, parkkialueita, lähiliikuntapaikkaa sekä koulurakennuksen mahdollistavaa asemakaavaa.

Peruskorjauksen hinnaksi arvioitiin yli 3,5 miljoonaa ja uudisrakennuksen hinnaksi noin 2 miljoonaa euroa. Uudisrakennuksen kustannusarvioksi on tarkentunut 2,2 miljoonaa euroa. Oppilaat ovat nyt opiskelleet väistötiloissa.

Kylmäkosken uusi alakoulu on puurakenteinen ja Urjalan yhtenäiskoulun lailla urjalalaisen arkkitehdin Mikko Uotilan suunnittelema.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic