Lounais-Häme

Urjalankylässä suuret vikellyskisat

Hessi-tallilla Urjalankylässä järjestetään ensi sunnuntaina 20-vuotiaan maneesin isoimmat vikellyskisat.

Vikellys on hurjassa nousussa ja se näkyy myös näiden kilpailujen lähtijämäärässä. 

Kisoissa nähdään C-vapaaohjelmaa esittämässä 60 vikeltäjää. Parivapaaohjelmia eli kaksi vikeltäjää samaan aikaan hevosen selässä nähdään kymmenen parin esittämänä. Lisäksi kilpailussa esiintyy seitsemän 4-7 jäsenen joukkuetta esittämässä pakolliset perusliikkeet sekä joukkueen yhteisen vapaaohjelman.

Kilpailijoiden ikähaarukka on 6-34 vuotta, joista tällä kertaa kaikki ovat tyttöjä tai naisia. Kilpailijat tulevat laajalta alueelta pääasiassa Etelä-Suomesta, mutta edustajia on Jyväskylästä, Turusta ja Kokkolasta asti

Kilpailu tulee olemaan tasokas, kun mukana on maajoukkuevikeltäjistä mm. Liina Saarela vuoden 2017 sennujen hopeamitalisti ja kansainvälisen CVI2 Belgian kisan kolmonen.

Sipoolaisella Jessica Laxenilla on viime vuodelta SM-hopea. Star- joukkue (Roosa Männistö 11-v, Vilma Männistö 14-v, Maija Tissarinen 15-v, Jessica Laxen 16-v, Sofia Wrede 16-v sekä Roosa Halla 16-v) osallistui viime kaudella osallistui jopa vikellyksen MM-kilpailuihin ja saavutti PM-hopeaa. Joukkueen tämän kauden tavoite on osallistua EM-kilpailuihin.

Urjalassa vikellys on varsin nuorta. Se käynnistyi Hessi-tallin vanhempainyhdistyksen toimesta kesällä 2016 Silja Ahosen teemapäivillä. Hän juoksuttaa 6.5. kisassa Ypäjän Hevosopiston vikeltäjiä.

Syksyllä 2017 paikallinen ratsastusseura Urjalan Hevosurheilijat sai opetusministeriön tukea Vikellystä Urjalaan- hankkeeseen. Venla Hentunen Tampereelta kävi ohjeistamassa urjalalaisnuoria.

Suuren pohjatyön paikallisille ovat tehneet Petite Balleriina ja Mirjam Airio-Murola. Kaikilla paikallisilla kisoihin osallistuvilla on Mirjamin balettikoulun tausta.

Viime talven ja tämän kevään paikallisia edustajia on valmentanut Heidi Sindan kutsumana lahtelainen Lilli Merinen, joka on yhdessä siskonsa junioreiden vikellyksen suomenmestarin Lotta Merisen kanssa suunnitellut paikallisten vikeltäjien vapaaohjelmat.

Hessi-tallin omistaja Heidi Sinda on kansainvälisen tason valjakkokuski.

– Ypäjän Hevosopistolla hankitun kilpailusihteerin kokemuksen avulla tulemme näkemään tasokkaat kilpailut Urjalassa sunnuntaina, Sinda sanoo.

Innoittajana on myös vikellyksestä innostunut jälkikasvu eli Sindan 8-vuotias tytär Mikaela, joka debytoi lajissa kaksi viikkoa sitten kauden avauskisoissa Tavelassa.

Urjalasta mukana on Hessi Vaulting -joukkueessa lisäksi Aino ja Veera Mäkelä. Yksilöohjelmat nähdään myös Sonja Savelalta, Venla Vaittiselta sekä Lilja Mäkelältä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic