Lounais-Häme

Urjalassa kuljetaan ledien valossa

Urjalan kunnan katualueiden valaisimet on päivitetty led-tekniikalle. Uudet valaisimet tuottavat valoa energia- ja kustannustehokkaammin kuin vanhat elohopealamput.

-Ja kirkkaammin. Kuntalaispalautteen mukaan verhoja on vaihdettu paksumpiin, mutta liiasta kirkkaudesta ei ole silti valitettu. Valaistustehosta on saatu kiitosta, sillä ledit ovat kuulemma karsineet öistä epämääräistä liikennettä. Hyvä valaistus tuo turvaa, kertoo tekninen johtaja Kimmo Virta.

Uusimisen taustalla oli EU:n asetus elohopealampuista.

Kunnassa uusittiin 1200 valaisinta. Vaihtaminen kesti suunnitellusti vajaan vuoden.

-Urjalan hankkeen laajuus on poikkeuksellisen suuri kunnan kokoon nähden. Kokonaiskustannukset ovat yli puoli miljoonaa euroa.

Hanke kattoi käytännössä koko Urjalan katuverkon. Virran mukaan muutama kymmenen uudempaa valaisinta odottaa vielä uusimistaan aivan viime vuosina rakentuneilla alueilla. Poikkeuksena tästä esimerkiksi Peltorinteen alue, jossa uudehkot valaisimet vaihdettiin ledeihin.

Projekti jatkuu vielä myöhemmin oksistojen raivaamisella valaisimien ja sähköjohtojen päältä.

Ledien käyttöönotolla päästään merkittäviin energiansäästö- ja kustannushyötyihin.

-Euromääräisiä säästöjä en osaa vielä arvioida, mutta energiankulutuksen on arvioitu putoavan noin kolmannekseen verrattuna edelliseen tekniikkaan, vaikka yöpolttokin on mukana, Virta lisää.

Valaisimet on varustettu tehonalennuksin, joten niitä voidaan taloudellisesti polttaa myös öisin. Valo himmenee hieman, kun tehoja alennetaan.

Valot aiotaan jatkossakin sammuttaa kesien kirkkaiksi öiksi. FL

Tehottomatlamput vaihtoon
Vanha teknologiassa on suuret energiakustannukset ja huono valotehokkuus, joten ne uusitaan.Euroopan komissio antoi vuonna 2009 asetukset energian kulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.Siirtymäaika on nyt ohi, ja perinteisten elohopealamppujen varastot on myyty loppuun. Uusia ei saa enää tuoda markkinoille. Valtaosa elohopealamppuja korvaavista suurpainenatriumlampuista on myös kielletty, koska ne eivät täytä valotehokkuusvaatimuksia.Motiva.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti