Lounais-Häme

Urjalassa ollaan tyytyväisiä tehtyihin päätöksiin - Aseman koulu yhä kysymysmerkki

Urjala on saanut nyt kuluvan vuosikymmenen suurprojektinsa maaliin, kun viime vuonna valmistui kunnan historian suurin investointi eli yhtenäiskoulu, ja vanhainkotirakennus myytiin Attendolle.

Urjalan viime vuoden tilikausi painui alijäämäiseksi 935 000 eurolla. Talousarvio oli tehty noin 800 000 euroa alijäämäiseksi.

-Suurin syy oli Attendolle myydyn vanhainkotirakennuksen alaskirjaus taseesta. Vanhainkodin arvo on noin 2,3 miljoonaa, kun myyntihinta oli lopulta 1,5 miljoonaa, kunnanjohtaja Hannu Maijala sanoo.

-Se oli kuitenkin yhden kerran asia, eikä se vaikuta enää tuleviin tilikausiin.

Tuloja kunnalle tuli vuoden aikana peräti 13 prosenttia yli talousarvion, mutta toisaalta sairaalapalveluiden kustannuksen nousivat vuositasolla odotettua enemmän. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisälasku erikoissairaanhoidon kustannuksista oli 1,1 miljoonaa euroa.

-Urjalan vanheneva väestö tarvitsee sairaalapalveluita, ja totta kai hoitoon on aina päästävä. Määrä vain yllätti meidät, Maijala sanoo.

 

Kunnan velkamäärä nousi 15 miljoonaan euroon yhtenäiskoulun rakennuttamisen myötä.

Maijalan mukaan koulun rakentamispäätöstä ei ole silti kaduttu.

-Olen kuullut koulusta paljon hyvää niin henkilökunnalta, päättäjiltä kuin lasten vanhemmiltakin. Osassa kyliä ei ilmeisesti olla kovin tyytyväisiä, kun kouluja jouduttiin sulkemaan, mutta yleisesti ottaen olemme hyvin tyytyväisiä tilanteeseen, Maijala sanoo.

Uusi koulu on houkutellut oppilaita myös Akaan Kylmäkoskelta. Akaassa on ollut ongelmia koulujen sisäilman kanssa, ja esimerkiksi Kylmäkosken Kirkonkylän koulun oppilaat on siirretty väistötiloihin Toijalaan.

-Kylmäkoskelta on tullut noin 60 oppilasta meille. Määrä on ollut yllätys. Tällä hetkellä yhtenäiskouluun ei juurikaan mahdu lisää oppilaita suurimpaan osaan ikäluokista. Haluamme pitää ryhmäkoot sopivina, Maijala sanoo.

Yhtenäiskoululla on tällä hetkellä noin 350 oppilasta sekä noin 70 Väinö Linnan lukion opiskelijaa. Aseman koululla oppilaita on reilu 100.

 

Kouluverkon uudistamisen myötä kysymysmerkiksi on kuitenkin jäänyt Aseman koulun tilanne.

Aseman koulu vaatisi remonttia, sillä koululta puuttuvat esimerkiksi pienryhmätilat. Lisäksi viime vuonna koulun kellaritiloissa todettiin kosteusongelmia, joita korjattiin viime vuonna. Osa tiloista on Maijalan tiedon mukaan sittemmin suljettu käytöstä.

Koulun kunnostustöiden on tarkoitus alkaa ensi vuonna. Tällä hetkellä selvityksen alla on, miten ja missä mittakaavassa kaavassa remontti tai muut toimenpiteet suoritetaan.

-Yksi vaihtoehto voi olla myös esimerkiksi koulun pihalle hankittavat vuokratilat, Maijala sanoo.

Vuonna 2013 laadittiin hankesuunnitelma koulun korjaustöistä, jotka ovat alkuperäisessä mittakaavassaan Maijalan mukaan tällä hetkellä jäissä. Korjaus olisi suunnitelmien mukaan maksanut 1,4 miljoonaa euroa. Tarkoituksena oli muun muassa laajentaa koulun ulkoseiniä.

-Koulu on tarkoitus tietenkin hoitaa kuntaan, mutta sitä pitää tarkentaa, kuinka suuri lisätilan tarve on pidemmällä aikavälillä, kun ottaa syntyneiden määrän huomioon, Maijala sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic