Lounais-Häme

Urjalassa vedetään valokuitua

Urjalan kunnan valokuituyhteyksien rakentaminen on käynnissä. Kirkonkylään Laukeelaan rakennettavan runkoverkon töiden aloitus on kuitenkin heittänyt hieman suunnitellusta, kertoo Lounean myyntipäällikkö Aki Linnakoski.

-Emme ole päässeet aloittamaan aikataulussa, sillä ELY-lupien kanssa on ollut viivästyksiä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta ratkaisevasti kokonaisaikatauluun, Linnakoski vakuuttaa.

 

Kirkonkylää seuraa suunnitelmien mukaan Urjalan aseman alue ja Urjalankylä sekä Nuutajärvi keväällä 2019. Osa asema-alueesta otetaan käyttöön jo tänä vuonna.

-Tänä aikana on tarkoitus kontaktoida asiakkaita ja tehdä sopimuksia. Järjestämme kesällä roadshow -tyyppisen kiertueen, missä kerromme, mitä tapahtuu, mitä maksaa ja mitä sillä saa. Tarkoitus on kartoittaa kaikki asiakkaat lokakuun loppuun mennessä, Linnakoski kertoo.

-Rakentamisessa pyritään aiheuttamaan mahdollisimman vähän häiriötä. Urakoitsija on keskustellut asukkaiden kanssa, ja kaivutöiden ajoituksesta pyritään sopimaan yhdessä. Esimerkiksi omakotitalon asukkailta kysytään toiveita, mistä kohtaa kaivanto aloitetaan.

 

Alustavien laskelmien mukaan valokuituverkoston rakentaminen kunnan taloyhtiöihin ja toimipaikkoihin maksaa noin 1,2 miljoonaa euroa. Linnakosken mukaan nyt sopimuksen tekeville asiakkaille tarjotaan etuuksia alkaen ilmaiseksi kiinteistöön asennettavasta kuitupäätteestä alennettuun valokuituliittymän kertamaksuun

-Tehtyjen sopimusten määrästä riippuu, paljonko pystymme rakentamaan. Vakio-odotus sopimuksille on 50 prosenttia alueen asukkaista ja yrityksistä.

Valokuituverkostoa on kuntapäättäjien puheissa tervehditty elinvoimatekijänä. Aihe on ajankohtainen 5G -verkostojen rakentamisen kiihtyessä. Linnakoski korostaa, että 4G- ja 5G -verkkoja ei voi olla ilman valokuitua.

-Myös 5G -verkot kuuluvat testimielessä Lounean toimialaan, mutta jos ajatellaan kaupallista 5G -verkkoa, niin se on enemmän suurten kaupunkien keskusta-alueiden juttu. Yksittäisen tukiaseman kantavuus on vain kymmeniä metrejä, joten sellaisen rakentamiseen menee aikaa.

 

Lounea on ilmaissut kiinnostuksensa laajentaa valokuituverkkoa tarvittaessa koko kunnan alueelle. Linnakosken mukaan tämä vaatisi syrjäseuduilla kuitenkin laajempaa rahoituspohjaa ja kuntalaisten aktiivisuutta.

-Aiheesta pidettiin kyläyhteisötilaisuus Urjalan kunnantalolla maaliskuussa, Kutsuimme kyläaktiiveja kuulemaan, miten kyliin järjestyisi valokuituverkosto. Tämä vaatisi rahoitusta joko maaseuturahastosta tai viestintävirastosta. Jos alueilta saisi työvoimaa talkootyönä, niin myös se helpottaisi verkoston rakentamista edullisesti, Linnakoski pohtii. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic