Lounais-Häme

USA määräsi Venäjälle pakotteita Britannian hermomyrkkyiskun vuoksi

Washington
09.08.2018, 01:45

Ulkomaat

Yhdysvallat on asettanut uusia Venäjän-vastaisia pakotteita vastauksena maaliskuiseen hermomyrkkyiskuun, jonka vuoksi Britanniassa asuva entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal sairastuivat hengenvaarallisesti. Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoo asiasta tiedotteessa.
Ulkoministeriö toteaa tiedotteessaan Yhdysvaltojen saaneen selville, että Venäjän hallinto on käyttänyt kansainvälisten sopimusten vastaisesti kemiallisia tai biologisia aseita omia kansalaisiaan vastaan. Britannia on alusta alkaen syyttänyt myrkkyiskusta Venäjää, joka kiistää syyllisyytensä.
Washington Post kertoo ulkoministeriön edustajan sanoneen, että pakotteilla voi olla merkittävä vaikutus Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen kauppaan.
Kovempia pakotteita saattaa olla luvassa 90 päivän päästä, mikäli Venäjä ei siinä ajassa lupaa lopettaa kaikkea kemiallisten aseiden käyttöä ja salli tarkastuksia aseiden tuhoamisen varmistamiseksi. Tuolloin lähes kaikki kaupankäynti maiden välillä saatetaan lopettaa, maiden väliset diplomaattisuhteet katkaista ja venäläisiä lentoyhtiöitä kieltää laskeutumasta Yhdysvaltoihin.

Trump aluksi varovainen

Kun Britannia alun perin syytti myrkkykaasuiskusta Venäjää, Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump asetteli aluksi sanansa hyvin varovasti eikä tuominnut Venäjää suoraan. Silloinen ulkoministeri Rex Tillerson lähti eri linjalle ja ilmaisi yksiselitteisen tukensa Britannian tulkinnalle tapahtumista – ja sai seuraavana päivänä Trumpilta potkut.
Trumpin varovaisuus herätti kotimaassa suurta huomiota. Kaksi viikkoa myöhemmin hän kuitenkin karkotti myrkkykaasuiskun vuoksi Yhdysvalloista 60 venäläisdiplomaattia.
Tuoreen pakoteuutisen yhteydessä ulkoministeriöstä selitettiin Washington Postille, että vuonna 1991 säädetty laki biologisista aseista velvoittaa presidentin selvittämään asian, mikäli jonkin maan epäillään käyttäneen kemiallisia tai biologisia aseita kansainvälisten sopimusten vastaisesti tai käyttäneen tappavia kemiallisia tai biologisia aseita omia kansalaisiaan vastaan.
Jos maan todetaan tehneen niin, laki velvoittaa presidentin asettamaan pakotteita, paitsi jos tämä toteaa pakotteiden asettamisen olevan Yhdysvaltojen edun vastaista.

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/trump-administration-to-impose-new-sanctions-on-russia-for-nerve-agent-attack-in-england/2018/08/08/7c66b45e-9b3e-11e8-b60b-1c897f17e185_story.html?utm_term=.8a62705e09e7

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic